Urbanisme

Mataró repara la coberta i les esquerdes de l'antiga presó

És el primer cop que s'intervé a l'edifici catalogat, que és de titularitat municipal des del 1996

Amb l'obertura de la nova plaça del Pati del Cafè Nou han quedat al descobert els murs del semicercle de l'antiga presó de Mataró, la primera de l'Estat espanyol construïda amb planta panòptica, des d'on es garanteix la vista de totes les cel·les des del centre del pati.

Des del seu exterior són visibles les esquerdes en els murs, que ara s'estan reparant, així com els baixants i la coberta de tot l'edifici. Els treballs consistiran a impermeabilitzar i posar una nova coberta plana sobre l'actual. A més de les noves canals i la substitució de teules i les gàrgoles, s'adaptarà el badalot que s'utilitza per accedir a la coberta, l'arrebossat de la barana semicircular i l'extracció dels dipòsits existents a la coberta. Les obres, que s'han adjudicat per un import de 81.466 euros, estan finançades gràcies als ajuts de la Diputació de Barcelona i es preveu enllestir-les a mitjan juny.

La presó va ser declarada bé cultural d'interès nacional com a monument històric amb el màxim nivell de protecció per la Generalitat l'any 2001. Fins aleshores havia estat catalogada en el pla especial del patrimoni arquitectònic de Mataró. L'edifici va ser construït el 1851 per un dels arquitectes més destacats de la Renaixença, el barceloní Elies Rogent.

L'edifici, que és de titularitat municipal des del 1996, quan va deixar de funcionar com a dipòsit de detinguts, ha estat cedit la última dècada a diverses entitats i associacions locals, fet que va obligar a fer reformes a l'interior per remodelar-ne alguns espais. Primer va ser la seu dels Capgrossos de Mataró, fins que van construir-se el local, i actualment fan ús de les instal·lacions els Armats, l'Associació de Pessebristes, el col·lectiu de Sant Lluc per l'Art, el Cor Madrigalista i els equips de suport de voluntaris pels actes organitzats per l'Ajuntament.

LA XIFRA

81.466
euros es destinen a les obres de millora de la presó, finançades amb ajuts de la Diputació.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia