Urbanisme

Insisteixen a preservar les Tres Xemeneies

Endesa afronta la recta final amb el desmantellament dels pantalans marins

La Plataforma per a la Conservació de les Tres Xemeneies de Sant Adrià de Besòs lamenta que en el procés de desmantellament de la instal·lació es condemni a la desaparició un patrimoni centenari. Es refereixen a l'únic vestigi de la primitiva tèrmica del 1913, una estacada de suport dels tubs d'aspiració que forma un dels quatre pantalans que en breu es retiraran del mar.

Els responsables de la plataforma són conscients que no poden fer res per aturar el desmantellament perquè Endesa, l'empresa responsable de la instal·lació, disposa de tots els permisos necessaris per tirar-la endavant. De tota manera, el col·lectiu té previst tornar a demanar a l'Ajuntament de Sant Adrià de Besòs la declaració de bé cultural d'interès local del conjunt de les Tres Xemeneies i la sala de turbines, els dos únics elements que està previst salvar. “Sense la declaració no tenim cap garantia que no s'acabin tirant a terra”, explica el president de la plataforma, Roger Hoyos, que espera que els canvis en l'equilibri de forces del consistori, ara el PSC governa en minoria, puguin ajudar a tirar endavant la declaració. Els integrants de la plataforma pensen sol·licitar una entrevista amb l'alcalde, Joan Callau, i també reunir-se amb representants de la resta de forces polítiques per exposar-los les seves inquietuds i peticions. A més volen buscar punts de confluència amb altres col·lectius preocupats pel futur del front litoral adrianenc, com són els treballadors del poliesportiu de Marina Besòs i els veïns que havien estat afectats pel soroll de les discoteques de la zona. El diumenge 28 de juny organitzaran una jornada pública de sensibilització i informació a les portes del recinte de les Tres Xemeneies per explicar a tothom que hi estigui interessat quin serà el futur de la instal·lació i quins són els plans urbanístics per a la zona.

Mentrestant, Endesa afronta la recta final del desmantellament amb les dues últimes fases, que es faran de manera paral·lela i que inclouen la retirada dels pantalans marins, l'antiga casa de bombes i la regeneració del sòl. Els treballs no afecten ni les Tres Xemeneies ni la sala de turbines ni la subestació que hi ha a dins del recinte i de la qual depenen 50.000 clients de Barcelona, Badalona i Sant Adrià de Besòs, que continua plenament operativa i en funcionament.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia