Urbanisme

Traspàs convuls a Barcelona Regional

El fiscal anticorrupció investiga dos contractes atorgats a un exsoci del director general, posat per CiU

Colau obrirà un expedient informatiu i intenta accelerar el relleu a la cúpula de l'empresa pública

Un anònim va denunciar al fiscal les presumptes irregularitats

El relleu al capdavant de l'empresa de desenvolupament urbanístic Barcelona Regional (BR), propietat majoritàriament de l'Ajuntament, es farà amb soroll de sabres. L'espoleta ha estat la investigació oberta per la fiscalia respecte de dos contractes, de 4.500 i 18.000 euros, atorgats sense concurs –com correspon, donada la quantia– a sengles empreses d'un antic soci del director general de l'empresa pública, Willy Müller. Ahir, després que El Periódico informés de l'obertura de diligències per part de la fiscalia, l'Ajuntament va anunciar que, en paral·lel a la investigació del ministeri públic, obrirà un expedient informatiu per analitzar les dues contractacions sota sospita i “altres fets que se'n puguin derivar”, i també que Colau, via decret, ja s'ha ofert per rellevar el ja extinent d'alcalde d'Hàbitat Urbà, el convergent Antoni Vives, com a president de BR.

El relleu implica també el nomenament de la tinenta d'alcalde d'Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, Janet Sanz, com a vicepresidenta en substitució del ja exarquitecte en cap de l'Ajuntament, Vicent Guallart. Tot i que el primer tinent d'alcalde, Gerardo Pisarello, va assegurar ahir que els canvis es formalitzaran divendres, no seran efectius fins que els aprovi la junta general d'accionistes de l'empresa – en la qual l'Ajuntament té majoria–, que no està encara convocada, segons Vives, ara a l'oposició i que, en tot cas, va dir que no posarà traves a la renovació de la cúpula. El que quedarà per definir és qui substituirà Müller. Serà el nou consell d'administració que es constituirà un cop l'avali la junta qui designarà el director general.

Dos encàrrecs

Müller, que com Guallart és home de confiança i amic personal de Vives –com el regidor admetia ahir mateix–, està ara sota sospita pels dos contractes atorgats a sengles empreses d'Antonio Herrero Bergés, que havia estat soci seu en dues companyies més. Tot i que ahir fonts de CiU atribuïen l'origen de la intervenció de la fiscalia a una investigació d'Hisenda sobre Herrero, el fet és que no és el fiscal de delictes econòmics qui ha obert les diligències, com correspondria si la denúncia vingués d'Hisenda, sinó el fiscal anticorrupció, Emilio Sánchez Ulled. El desencadenant va ser un anònim que va denunciar l'existència de presumptes irregularitats en les adjudicacions de l'empresa pública. L'exemple que posava l'anònim era el contracte a Shift Global Engineering, una empresa propietat d'Herrero, per fer un estudi sobre l'adequació dels usos del Port Olímpic per 4.500 euros més IVA. La fiscalia va preguntar a BR sobre altres eventuals encàrrecs a diverses empreses suposadament vinculades a Herrero, i en va aflorar un altre, fet a l'empresa Dnexo Servicios Integrales de Proyectos per 18.000 euros, la quantia màxima amb què es pot atorgar un contracte sense concurs. En aquest cas, es tractava d'un altre estudi, referit a la seguretat de l'adequació que s'havia de fer als hangars del port per instal·lar-hi una exposició.

Vives, “molt tranquil”

BR va remetre a finals de la setmana passada la informació també al nou govern municipal, i Colau va optar per decretar ja el relleu al capdavant de l'empresa, previst inicialment per finals d'estiu, segons Pisarello, que no va voler aclarir ahir si l'executiu té constància de més casos sota sospita. La voluntat de tirar endavant els canvis la va comunicar a Vives divendres el gerent d'Urbanisme, Jordi Campillo, mitjançant un correu electrònic que, segons el regidor convergent, no establia cap vincle entre el traspàs de poders, esperat, i les sospites que ara l'enterboleixen, i sobre les quals l'encara president de BR va dir estar “molt tranquil” perquè “tot s'ha fet bé i està auditat”. Vives, però, es va queixar de les formes de l'executiu de Barcelona en Comú. “Cap membre del govern municipal s'ha posat en contacte ni amb mi, com a membre del consell d'administració, ni amb ningú de BR”, va protestar.

Al seu torn, Müller, en declaracions a El Periódico, va dir que “no hi ha cap irregularitat” i que “tot està en regla”, que Herrero, a més d'haver estat soci seu “fa molts anys”, és també “un expert en les matèries que es tractaven” i que “el preu que es va pagar pels treballs és el de mercat”.

LES FRASES

El govern ha de tenir una actitud proactiva per aclarir els fets i no ser un simple observador
Gerardo Pisarello
primer tinent d'alcalde de barcelona
La normalitat per fer el relleu, que és natural, seria trucar-nos. Hi veig falta de normalitat
Antoni Vives
regidor de Ciu i president de barcelona regional

De braç executor a laboratori

Fundada el 1994, Barcelona Regional, participada també per l'Àrea Metropolitana, el Consorci de la Zona Franca, el Port i l'aeroport, entre altres ens, és des de fa dues dècades el braç executor urbanístic de la Barcelona metropolitana. En el mandat de Xavier Trias, però, va esdevenir una altra cosa. Trias va optar per trencar la norma no escrita però mantinguda per Maragall, Clos i Hereu que BR la presidia l'alcalde, i va cedir el càrrec al tinent d 'alcalde Antoni Vives, amb l'arquitecte en cap Vicent Guallart de segon i Müller de director executiu. Els tres havien coincidit a l'Institut d'Arquitectura Avançada de Catalunya, un laboratori d'idees urbanístiques inspirat en models nord-americans que al seu torn nodreix la fórmula que els tres van voler implantar a BR, reconvertida ara en una plataforma per exportar fórmules aplicades a Barcelona i impulsar projectes d'arquitectes catalans, com els d'Alonso, Balaguer i Riera per la transformació del Porto Maravilha de Rio de Janeiro. Amb Colau recuperant la norma no escrita, la presidirà com van fer els alcaldes socialistes. Caldrà veure què serà a partir d'ara.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia