Sense - El Punt

L'entorn de Chacón està segur que jugarà la carta del PSOE

L'eventual candidata vol crear un clima d'opinió a favor del canvi

Rubalcaba continua mut i sumant suports

Carme Chacón està cada dia més decidida a fer el pas per aspirar a la secretaria general del PSOE. Però les fonts consultades insisteixen que no ho farà públic de manera imminent. De fet, abans del 20-N la ministra de Defensa tenia coll avall que la seva aposta era irreversible, però la patacada electoral ha estat tan forta que ha decidit prendre's un període per reflexionar i, sobretot, per preparar-se millor la candidatura. Abans de diumenge confiava disposar de l'aval d'haver estat la primera força a Catalunya i, enmig d'una previsible desfeta general del PSOE, podia presentar-se al carrer Ferraz com una de les poques supervivents.

Ara, però, els seus plans s'han alterat i, si bé la seva va ser la candidatura més votada a Barcelona, el gros del PSC, amb ella com a rostre més visible, ha quedat en una situació feble. L'únic que té al seu favor és que tot el PSOE està en igualtat de condicions.

Amb aquest escenari, al comitè federal de demà no s'espera que la catalana faci el pas endavant. L'estratègia és preparar el terreny perquè al PSOE vagi arrelant la idea que cal un canvi; una renovació de cares i idees al capdavant del partit. Algunes fonts assenyalaven que des de Madrid s'ha creat una mena de plataforma per generar, precisament, aquest estat d'opinió. El seu objectiu és parar els peus a la vella guàrdia i, si Chacón no vol encapçalar el projecte, és buscarà un líder alternatiu.

Pas enrere

La catalana ja va fer un pas enrere quan, després de la derrota del 22-M, es va maniobrar per dinamitar la seva opció amb l'argument que calia fer pinya amb un únic candidat perquè el PSOE no podia entrar en una batussa interna a pocs mesos de les
generals. Ara el panorama, però, està totalment obert i la intenció d'una part del partit és que Rubalcaba no es faci fort tornant a provocar que la seva elecció acabi convertint-se en un mal menor.

En aquesta maniobra, doncs, hi ha un intent d'aturar l'onada de dirigents favorables a Alfredo Pérez Rubalcaba. El candidat a les generals està en la mateixa tessitura que la catalana, i és que, un cop es va comprovar la magnitud de la tragèdia, necessitava fer una anàlisi a fons de la situació per no fer un pas en fals i precipitar-se presentant la candidatura a la secretaria general.

De moment, pocs s'han definit a favor de Chacón i alguns caps visibles –com ara Manuel Chaves– sí que ho han fet per Rubalcaba. D'altres, com ara José Antonio Griñán o Guillermo Fernández Vara, s'han mostrat força ambigus, si bé és possible que, al final, optin per la catalana.

D'altra banda, el vicesecretari d' organització del PSOE y ministre portaveu i de Foment, José Blanco, va anunciar ahir que abandonarà la primera línea de la vida política i no optarà a ser reescollit como número dos del partit al Congres Federal que celebrara al febrer.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.