Sense - El Punt

El Bicing s'encarirà 9 euros anuals i tindrà assegurança

El consistori barceloní vol reduir amb l'increment tarifari, del 26%, part del dèficit de 13,5 milions que genera el servei

Els aturats deixaran de tenir l'accés gratuït als centres esportius municipals

Els usuaris del Bicing hauran de pagar 9 euros més –de 35 a 44– el 2012 per renovar el seu abonament anual. Aquest increment, que en termes percentuals s'enfila fins a un 26%, obeeix a un doble motiu. D'una banda, 4 dels euros d'increment serviran per pagar una nova assegurança de responsabilitat civil i accidents per als que utilitzin el servei. Els 5 euros restants es destinaran a intentar esmorteir el dèficit colossal que genera el Bicing en les arques de l'Ajuntament de Barcelona, i que se situa prop dels 13,5 milions anuals. L'actualització tarifària també afectarà el preu suplementari que es paga a partir de la primera mitja hora d'ús –de 0,60 euros passa a 0,70– o les dues hores –de 3,60, a 4,20–.

La tinent d'alcalde d'Economia, Empresa i Ocupació del consistori barceloní, Sònia Recasens, va explicar ahir que la inclusió de l'assegurança és fruit d'una recomanació de la síndica de Barcelona per donar més cobertura legal als usuaris del servei. En cas de tenir un accident, per exemple, cobreix l'assistència mèdica fins a 3.005,06 euros i si es produeixen danys a tercers. Descomptats els 4 euros d'aquesta pòlissa, els 40 restants seran pels costos del servei. Ara bé, aquests ingressos amb prou feines cobriran el 25% de la despesa total del Bicing. En un avís per a navegants nítid, Recasens ja va advertir que de cara al futur s'haurà de tendir a una proporció tarifària equiparable a la del transport públic. És a dir, que l'usuari aporti directament un 40% del cost del servei. De manera paral·lela, el consistori està buscant empreses privades que el patrocinin.

El del Bicing és només un dels nous preus públics que l'Ajuntament de Barcelona aplicarà a partir del 2012. Un altre és el que regula les quotes dels equipaments esportius municipals, i que creix prop d'un 3%. La novetat més significativa, però, és que els aturats deixaran de tenir la tarifa gratis, però en canvi tindran una bonificació del 50%. La responsable de la política econòmica del consistori ho va argumentar amb el fet que el cost d'aquesta mesura s'ha disparat l'últim any: del milió d'euros pelat de cost i els 5.900 beneficiaris del 2010, s'ha passat enguany a 3,7 milions i 12.000 peticions. A més, a partir d'ara s'establirà un límit per a cada centre esportiu d'usuaris que es podran beneficiar d'aquesta reducció. D'altra banda, les tarifes del zoo i residències i habitatges tutelats s'incrementaran un 3%. La del Tibidabo i el servei d'àpats de companyia es manté.

LA XIFRA

44
euros
serà el que hauran de pagar l'any vinent els usuaris del Bicing: 40 euros per l'abonament i 4 per l'assegurança.

La veu crítica del Consell de Ciutat

Hi estan representats entitats, institucions i persones representatives de Barcelona que, periòdicament, diuen la seva opinió sobre aspectes crucials de la ciutat. Aquest òrgan consultiu dependent de l'Ajuntament de Barcelona, i conegut com a Consell de Ciutat, es va reunir dilluns a la nit per analitzar la proposta de pressupostos que el govern de CiU ha pactat amb el PP. De la trobada en va sortir un dictamen, que no va rebre cap vot en contra, que és molt crític amb els comptes presentats. Per començar, es censura la disminució d'ingressos –uns 6,5 milions d'euros–, una aposta que es qualifica de “poc ambiciosa”. Sobre la reducció prevista del 40% en la inversió, el veredicte també es concloent: “S'està renunciant a una de les palanques per reactivar l'economia.”

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.