Sense - El Punt

Odile Fernández

Metgessa de família

“Certs aliments fan més efectiva la quimioteràpia”

Fa dos anys li van anunciar que tenia un càncer d'ovari amb múltiples metàstasis i que la seva supervivència a cinc anys no superava el 5%. No es va voler resignar i va buscar de quina manera l'alimentació la podia ajudar. Ara ho explica en un llibre i un bloc.
Quin tipus d'alimentació ajuda a lluitar contra un càncer?
El més important per a un pacient amb càncer és que elimini o redueixi al màxim de la seva alimentació els lactis, la carn greixosa i els greixos saturats, i que incorpori tota la fruita i verdura que sigui possible, a banda de cereals integrals, llegums, llavors i fruita seca. Aquesta és la dieta anticàncer.
Per què?
Els greixos trans són molt perjudicials i estan relacionats amb la incidència del càncer; a més, aquests greixos ens faran engreixar i l'obesitat és un factor de risc per tenir càncer. Un alt consum de carns vermelles està molt relacionat amb el càncer, sobretot de còlon, i el consum de llet es relaciona amb el d'ovari i el de pròstata, per això són aliments a eliminar.
Quins aliments menystenim i hauríem d'incorporar al menú?
El primer que hauríem de fer és substituir el cafè amb llet del matí per un te verd i incorporar cada dia llavors de lli i de sèsam. Hauríem de canviar el pa i la pasta de blat per cereals integrals i, si és possible, per pa i pasta d'espelta o de sègol. Caldria incloure fruita seca com ara les nous, ametlles i avellanes i tota la fruita i vegetals, de temporada i si pot ser ecològica o de proximitat. No s'hi val, a menjar tomàquets tot l'any, perquè quan no és temps de tomàquets, aquest fruit està cultivat en hivernacle, porta més productes tòxics i aporta menys vitamines que quan creix en la seva època. Cal respectar els ritmes de la natura.
Hi ha més verins en la dieta?
Tot el sucre i el que porti glucosa o xarop de glucosa. El sucre és un verí i alimenta el càncer. També els greixos trans –la margarina és pur greix trans– i, de fet, tots els aliments refinats i processats.
Li ho van explicar els metges, quan li van diagnosticar la malaltia?
I ara! Amb la químio em donaven un entrepà de pa blanc i una coca-cola. Era una aberració! Durant el tractament vaig revisar tota la bibliografia escrita sobre alimentació i càncer i vaig aplicar-ho a una dieta que m'ha funcionat.
Hi ha aliments que potencien l'efecte de la quimioteràpia?
S'ha comprovat que molts fàrmacs poden augmentar l'efectivitat i disminuir els efectes secundaris si es combinen amb alguns aliments. És el cas de la cúrcuma, l'or en pols de la Índia. Els pacients en tractament de quimioteràpia o radioteràpia haurien de prendre cada dia una culleradeta de cúrcuma amb pebre negre, que en facilita l'absorció, i oli d'oliva o oli de lli de primera premsada. Això fa que el ronyó i el fetge no pateixin tant i que els efectes de la medicació creixin.
L'alimentació recomanada per a un malalt de càncer també ajuda a prevenir-lo?
Sí, encara que una persona sana es pot permetre llicències i fer algun excés alguna vegada, mentre que una persona amb càncer ha de ser molt estricta en l'alimentació.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.