Joan Castellanos i Vila

Professor i investigador i divulgador del món grec

El professor, traductor i investigador Joan Castellanos i Vila, un gran coneixedor de la Grècia antiga i la Grècia actual, va morir el dia 5 de març del 2009 a l'edat de 67 anys.

Nascut el 1941 a Barcelona, el 1966 es va llicenciar a la Universitat de Barcelona (UA) en filosofia i lletres, secció de filologia clàssica. De seguida va inclinar-se pels estudis de filologia grega i va ser professor de llengua grega i llengua catalana a la Universitat de Girona (1969-1972). Membre del Consell d'Ensenyament del Català, va ser inspector de català i membre de la Comissió Tècnica Avaluadora de l'ensenyament del català durant els anys difícils de la represa democràtica.

Catedràtic de grec a l'ensenyament secundari i posteriorment professor associat a la UAB, va traduir Isòcrates (1971, 1980, 1991 i 1999) per a la Fundació Bernat Metge i va publicar, en un català exemplar, versions divulgatives de Sòfocles –Èdip rei (1989) i Antígona (1993)– i d' Hesíode –Els treballs i els dies i la Teogonia (1999).

Castellanos sempre va intentar mantenir una relació estreta amb el món universitari i el científic, i va participar en nombrosos congressos i simposis, a més d'escriure molts articles a la premsa i a revistes especialitzades. Precisament el 25 de desembre del 1985 va publicar a El Punt l'article «Els Països Catalans i Grècia». Membre fundador de l'Associació Catalana de Neohel·lenistes, era col·laborador de la revista Auriga, l'única publicació en català dedicada a la divulgació del món clàssic i del llegat grecoromà a Catalunya.

La família, que va celebrar l'enterrament en la intimitat, comunicarà properament la data de la cerimònia del funeral per a tothom qui vulgui assistir-hi.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.