Necrològiques

Josep Maria Bregante Castellà

Fundador de l'empresa Acebsa de Riudellots de la Selva

D'Acapulco (Mèxic ) ens arribava fa pocs dies la notícia de la mort de Josep Maria Bregante Castellà. És cas freqüent que quan una persona es jubila canvia de domicili i virtualment deixa de tenir contacte amb la vida quotidiana local, i hi ha l'hàbit d'oblidar-se'n, sense tenir present el pes específic que ha tingut en la economia, el desenvolupament industrial d'aquestes comarques i la internacionalització del comerç en una època encara autàrquica i difícil que persones com ell varen afrontar amb èxit.

Josep Maria Bregante portava en el seu interior l'aventura, el risc, el futur. Només així s'explica que amb uns començaments humilíssims, plens de dificultats i entrebancs, jugant-se el físic moltes vegades i el patrimoni no pas poques, anés aixecant pas a pas una empresa –Acebsa de Riudellots de la Selva– que l'any 2010 va facturar més de cent quaranta-quatre milions d'euros, majoritàriament en comerç exterior, en un context industrial altament tecnificat, i reconeguda mundialment com una firma de referència en la producció de fil de coure esmaltat. Hom pot entendre que des d'aquells inicis, quan era gairebé impossible obtenir primera matèria, quan encara tot anava per un sistema de cupos, Bregante s'empesqués fórmules per proveir la fàbrica. Eren temps moguts, molt diferents d'ara. Actualment és una gran empresa –amb cent vuitanta treballadors– sempre al fil de la conjuntura mundial, que a vegades és aprofitable i d'altres comporta grans dificultats no desitjades ni provocades. En tota la seva executòria, la gent que el va tractar li admirava la mirada penetrant, el somriure permanent i la actitud decidida.

Una vegada l'empresa va haver aixecat el vol, i l'edat li exigia, va tenir l'encert de distanciar-se a temps, i entregar les regnes al seu fill –Josep Maria Bregante Ventura– i la filla de la seva antiga sòcia –Ramona Boada– Maria Dolors Boada Ciurana. Ells varen agafar el relleu a temps, en un traspàs de poders exemplar i poc freqüent.

Bregante era una persona afable i equilibrada, però de preferències i gustos refinats i a vegades sorprenents. La seva vida donaria com a argument per a una novel·la. Però el que importa per damunt de tot és l'empresa creada i la seva continuïtat. Girona ha disposat d'un estol d'empresaris arriscats i tenaços, que li varen proporcionar anys de prosperitat i de futur. Potser el que ens faria falta ara. Descansi en pau.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.