Necrològiques

Joan Plana de Prada de Conflent

Mestre fructicultor i col·laborador del programa agrari ‘Trenquem el cuc' de Ràdio Olot

En Joan Plana va néixer a Carcassona l'any 1929. La passió per l'agricultura i especialment per la fructicultura marcaren ben aviat la seva futura vida professional.

L'any 1966 es fa càrrec de tota l'explotació agrària del monestir de Sant Miquel de Cuixà. Més d'una hectàrea d'horta i fruiters, a part de prats de pastures, on un ramat de més de 200 ovelles hi tenien vida. L'horta del monestir donava aliment als monjos, però també als hostes que hi arribaven d'arreu per fer meditació o també per parlar de temes culturals, socials i polítics, que en aquells anys no es podien tractar a casa nostra. Fou en aquella etapa que en Joan coneix molta gent de Catalunya. L'any 1978 en Gibert del Mas el Cros de Santa Pau el va portar a la Garrotxa per ensenyar a empeltar els castanyers a en Ricard Maià de Batet (EPD) i a partir d'aquí és quan coneixem en Joan Plana. L'any 1990 comença a participar en el programa agrari Trenquem el cuc, que s'emet per Ràdio Olot fa més de 30 anys.

En Joan Plana tenia un espai en el programa dedicat a l'horticultura i a la fructicultura, una col·laboració que va deixar de fer fa uns 8 anys per problemes de salut. Actualment encara hi ha molts oients que ens pregunten per ell, ja que feia unes aportacions magnífiques. Era un home savi.

En Joan també va ser professor de fructicultura a l'Escola de Ribesaltes, president de la Cooperativa Agrària de Prada de Conflent, fundador dels Horts Solidaris de Prada, dedicats a donar feina a gent que estava a l'atur i amb problemes socials, i fundador del mercat de productors ecològics de Prada.

D'altra banda, en Joan Plana també s'encarregava de l'organització de les Jornades d'Agricultura de la Universitat Catalana d'Estiu (UCE), durant els primers anys després de la seva creació.

Pel que fa a les comarques gironines, a part de col·laborar amb el programa Trenquem el cuc, també participava activament com a professor en l'Aula Permanent de Formació Agropequària que es porta a terme cada any a Olot, a l'institut La Garrotxa.

En Joan també era un gran amfitrió per a qualsevol grup de pagesos que volguessin aprendre noves tècniques d'horticultura i fructicultura, i molt especialment en la producció ecològica, i va acompanyar molts grups que visitaven el Rosselló, el Conflent o el Capcir.

En Joan ens va deixar a Prada dilluns, dia de Sant Bartomeu, diada durant la qual a Menorca comencen a sembrar els farratges de tardor.

Que descansis en pau, Gran Mestre. Gràcies per tot el que hem après de vós, Joan.

Avui, dijous, dia 27 d'agost, a les 3 de la tarda, li podrem dir l'últim adéu al Tanatori de Canet (Perpinyà).

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia