Comunicació

L'última ‘hora del lector'

El programa d'Emili Manzano s'acomiada avui al 33, després de més quatre anys en antena i 159 programes. TVC prepara un nou espai literari per a la tardor

Miquel Barceló s'ha desplaçat expressament des de París per ser l'últim convidat

El 20 d'abril del 2007 s'estrenava al 33 L'hora del lector, un programa adreçat –com el seu nom indica– als amants de la lectura de llibres, als que buscaven recomanacions per a noves obres, s'interessaven per les opinions i pensaments dels seus autors preferits o simplement tenien ganes de sentir parlar de literatura, de tenir un punt de trobada setmanal per saber les novetats. Emili Manzano traslladava a TVC un format semblant al que durant sis anys havia conduït amb èxit a BTV (Saló de lectura).

Avui, més de quatre anys després, i en l'edició número 159, L'hora del lector acabarà. TV3 ha decidit que el programa havia complert un cicle i que era l'hora de buscar un nou format de cara a la propera temporada. La cadena ha confirmat que a la tardor, el 33 estrenarà un programa literari “que encara s'està definint, dissenyant, i que tindrà un altre concepte”, però no n'ha donat més detalls.

Emili Manzano es mostra “trist” pel final de l'espai, que ell encara considera “viu i amb futur”, però desitja “molta sort” al futur nou programa. El periodista agraeix les mostres de simpatia dels espectadors, que s'han organitzat a través de les xarxes socials en contra de la supressió de l'espai. Una causa del Facebook, per exemple, agrupava divendres 1.400 persones.

Una important videoteca

Manzano fa un balanç molt satisfactori del programa i, a banda del seu objectiu bàsic d'“informar” i fer un seguiment setmanal de la vida literària del país, destaca sobretot el “patrimoni de paraula viva, de veu” que deixa enregistrat, d'autors que un cop morts les opinions i pensaments dels quals es conserven, i cita els casos, per exemple, de Baltasar Porcel, Joan Solà –la seva entrevista a L'hora del lector va ser el contingut d'homenatge que va emetre TV3 quan va morir– i José Antonio Labordeta. També se sent orgullós d'haver entrevistat autors que “no es prodiguen a televisió” com ara Jaume Pòrtulas, Jordi Llovet i Juan Marsé, convidat de l'edició de diumenge passat.

Un altre aspecte que ressalta és “l'equip de comentaristes de luxe” de l'espai, que li consta que “han orientat molt la lectura d'alguna gent”.

L'últim programa

L'última edició de L'hora del lector –avui a les 20.45h– és un “programa normal” amb un convidat “excepcional”: Miquel Barceló, que s'ha desplaçat expressament des de París per acomiadar l'espai literari.

Segons explica Manzano, han fugit de “l'autocita” i no hi haurà vídeos de millors moments. Apunta que ja hi ha el 3alacarta per a qui vulgui veure antics programes. “A L'hora del lector sempre ha pesat més el llibre que la televisió i així serà fins l'últim dia”, afirma. Només es mencionarà què és l'última edició al principi i, és clar, al final.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.