Comunicació

Deu anys creant contes

Des del 2001 ‘Una mà de contes' del Súper3 combina la literatura infantil amb les avantguardes artístiques en un format únic que estimula la creativitat dels nens

El valor del format és mostrar el procés de construcció
d'un conte

La màgia d'un conte rau en com s'explica. És tot un art i a Una mà de contes del Súper3 s'ho han pres al peu de la lletra des de fa deu anys. Una mà de contes, que el 2007 va rebre el Premi Nacional de Cultura i és una de les produccions de TVC més venudes a l'estranger –es pot veure en 14 països–, és un format que combina la tradició de la literatura infantil amb la modernitat de les avantguardes artístiques i l'àlbum il·lustrat. El format és senzill: en vídeos de sis minuts i mig, una veu en off explica un conte mentre s'ensenya el procés, “la construcció del conte”, amb tècniques pictòriques diverses: aquarel·la, dibuix, collage... Només es veuen les mans de l'artista plàstic, d'aquí el nom Una mà de contes.

Pel director del programa, Manuel Barrios, la idea del programa–que es basa en el moviment Art Painting– va sorgir “arran d'una conversa informal“ perquè la cadena volia un format que actualitzés els contes de tota la vida. Llicenciat en belles arts, Barrios exerceix de director artístic “fent de pont entre els artistes i la tele, traslladant el llenguatge plàstic
a l'audiovisual”. Així s'ha potenciat una manera
de fer artesanal: “Quan gravem procuro que els platós estiguin buits, buscant intimitat i posem música per crear un clima.” En aquests deu anys s'han explicat contes clàssics com La Caputxeta Vermella o Els Tres Porquets, però també s'ha apostat per noves històries amb la implicació d'il·lustradors reconeguts com Max, Miguel Gallardo i Arnal Ballester i escriptors com Victòria Bermejo, Teresa Duran, Eulàlia Carrillo i Lluís Arcarazo. Músics com Sisa, Marc Parrot i The Pinker Tons també s'hi han sumat.

Projecte transversal

Barrios insisteix en la transversalitat d'Una mà de contes, ja que un espai infantil s'ha convertit en el reflex del panorama artístic del país. Una mà de contes ha tingut una vessant de formació ja que estudiants de l'Escola Massana, la Facultat de Belles Arts o l'Escola de Disseny i Art hi han participat.

El director del programa destaca la sèrie de contes que el programa va elaborar amb l'ONCE amb el repte d'“il·lustrar un conte per a nens invidents”. “Vam construir imatges a partir de sensacions tàctils”, explica. Per aconseguir-ho van utilitzar materials com el feltre, el filferro o l'espart. També van fer un projecte dirigit a nens amb síndrome de Down (El marcianet lleig) o per a nens autistes (Sol, solet). Contes sobre viatges, una sèrie sobre petons o la que va fer inspirada en obres del MNAC formen part d'aquesta col·lecció de deu anys.

La web Unamadecontes.cat, a més, serveix
com a taller perquè els nens puguin estimular la seva creativitat ja sigui amb el dibuix, l'escriptura o la composició.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.