Comunicació

Gary Gibson

Autor del documental 'Spai's secret conflict'

“Catalunya i Espanya són una parella irreconciliable”

Aquest anglès que viu a Mataró fa 24 anys és el protagonista del documental Spain's Secret Conflict, que mira d'explicar la relació entre Catalunya i Espanya. El treball ja ha rebut 140.000 visites a Internet i ara la productora negocia amb la BBC.

Un anglès ho té més fàcil per parlar dels catalans a Madrid?

Segur. Com a català no m'haurien rebut a molts dels llocs on vaig anar a preguntar. Començant per Aznar i la resta de periodistes que entrevisto com Curri Valenzuela o Jiménez Losantos. Jo els faig preguntes innocents i ells també responen de forma innocent.

D'infiltrat li pregunta a Aznar sobre el nacionalisme espanyol.

Sí. Diu que no existeix i es queda tan tranquil. I jo em pregunto llavors què són aquests símbols de la bandera i el toro. Tota l'estona t'estan parlant de l'amenaça que representa Catalunya.

Aquesta és la percepció que hi ha des de l'estranger?

Hi ha un seguit de tòpics que van repetint periodistes instal·lats a Madrid que es limiten a seguir alguns mitjans clarament anticatalans. És el que va passar amb un reportatge a The Economist en què s'insistia que Catalunya era una font de despeses per a Espanya. Per canviar aquesta percepció vam fer el documental.

I per a un anglès si ho compara amb Escòcia?

Allà es manté l'autoestima del país. Aquí no es reconeix el tret diferencial català. En comptes de ser una font de riquesa aquí es rebutja. L'actitud britànica és diferent. A la BBC quan era petit s'emetia un serial en gal·lès i sense subtítols. Aquí això s'entendria com una provocació.

Com a periodista i català adoptiu, com va viure la consulta d'Arenys de Munt?

Es contagiava l'entusiasme i semblava que es vivia un concepte democràtic nou i pioner. La gent votava amb ganes de deixar constància que volia un canvi. Vaig parlar també amb membres de la Falange i diria que és un moviment sense cap rellevància. Crec que va ser un punt d'inflexió que segurament tindrà conseqüències en el futur.

Els darrers atacs al català fan impossible aquesta relació?

Aquest ja és un matrimoni irreconciliable. És clar que és com una parella que només es manté pel bé dels nens. Catalunya aporta molt a Espanya i a canvi en rep una actitud molt agressiva.

Vostè fa anys que viu aquí. Creu que s'ha avançat?

Veig que no millora, sinó que empitjora. L'única diferència és que ara l'independentisme ja no és un tema tabú. Hi ha països que es van independitzant i Catalunya és possible que ho faci i ben aviat.

Encara que guanyi la dreta?

Si Mariano Rajoy obté majoria absoluta es repetirà el que ja es va viure amb José María Aznar, amb la diferència que la gent està ja farta. Ara aquesta agressivitat contra Catalunya pot aixecar-se en contra.

Anem cap a un nou conflicte?

Un conflicte espanyol que ja no serà tan secret.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.