Comunicació

ERO massiu a Canal 9

La televisió pública valenciana confirma la preparació d'un expedient de regulació que podria afectar un miler de treballadors

Després de mesos de rumors, la direcció d'RTVV va anunciar ahir al comitè d'empresa la iniciació dels tràmits per dur a terme un expedient de regulació d'ocupació (ERO) per a reduir “substancialment” el nombre de treballadors de l'ens autonòmic que en l'actualitat té una plantilla de vora 1.800 professionals.

El primer pas serà l'aprovació demà, en el consell d'administració d'RTVV, d'un plec de condicions per a traure a concurs l'elaboració d'un pla de reestructuració de Canal 9 i Ràdio 9 que posarà les bases per a l'ER0 que es preveu que es farà efectiu abans de l'estiu.

L'empresa externa beneficiària del contracte —el concurs es resoldrà en sis setmanes— rebrà 190.000 euros per determinar el nombre de treballadors que s'acomiadaran, la qual cosa el president del comitè d'empresa, Vicent Mifsud, va qualificar ahir “d'immoral”. “És una aberració dir que no hi ha diners i contractar una empresa amb aquest cost”, va recalcar Mifsud.

RTVV va argumentar que la contractació d'una empresa externa garantirà la “transparència” i la “claredat” del procés, però CCOO va valorar en un comunicat que es tracta d'una “pantalla per a aparentar una certa neutralitat de l'empresa en un procés les conclusions del qual ja té decidides i de les quals la direcció en serà l'única responsable”.

El sindicat, que sospita que l'ERO suposarà l'acomiadament de vora un miler de treballadors, va atribuir la deficitària situació d'RTVV —el deute sobrepassa els 1.200 milions d'euros— i el seu descrèdit —l'audiència a penes arriba al 6%— a la “pèssima gestió” dels directius de l'ens i va demanar la “depuració de responsabilitats”, abans de tirar endavant l'ERO.

Els partits de l'oposició, PSPV, EUPV i Compromís, que reconeixen que la plantilla està sobredimensionada —suma més treballadors que Tele 5, Antena 3 i la Sexta juntes—, van tornar a reclamar que es facilite a les Corts l'informe d'auditoria d'RTVV elaborat per l'empresa Price Waterhouse per conèixer la situació real de l'ens i valorar la justificació de l'ERO.

El representant de Compromís en el Consell d'Administració d'RTVV, Rafa Xambó, va afegir que “si sobren treballadors és perquè el PP hi ha endollat moltíssims afins” i va expressar que tem que l'ERO servisca per fer fora els professionals que figuren en plantilla des de la posada en marxa d'RTVV i que s'han oposat a la “manipulació i manca de pluralisme i objectivitat imperant”.

El president de la Generalitat, Alberto Fabra, va defendre “una televisió ajustada a les necessitats i plantejaments econòmics actuals” i va assegurar que “si això significa reduir treballadors, s'haurà de plantejar”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.