Comunicació

“Els ordinadors ens parlaran ben aviat”

L'energia que consumim en el futur vindrà de nosaltres mateixos

Darrerament es parla de sectors en crisi, però l'empresa IBM ha tancat l'any amb un creixement del 7% i un benefici net de gairebé 16.000 milions de dòlars, i la previsió per al 2013 és encara més optimista.

Podem dir que el negoci funciona millor que mai?

Els nostres resultats han estat molt bons i jo crec que tenen molt a veure amb les innovacions que també aporta el temps de crisi; hi ha noves idees i propostes. Fa molts anys que intentem transformar-nos.

Quines prediccions feu en matèria de telefonia mòbil?

Actualment hi ha 4.600 milions de telèfons mòbils, un 65% de la població mundial en té un. Però podem dir que d'aquí a poc temps, uns cinc anys, el nombre de persones amb mòbil arribarà al 80%. I aquest element contribuirà al desenvolupament econòmic dels països subdesenvolupats i farà desaparèixer les desigualtats econòmiques.

Actualment la majoria de nosaltres té un mòbil, un ordinador o aparells electrònics. A curt termini podrem centralitzar totes aquestes funcions en un mateix sistema integrat?

Això espero, la tecnologia serà cada vegada més estàndard. I així amb un Ipad podrem, per exemple, controlar l'aire condicionat o la rentadora de casa. La tecnologia estarà cada vegada més integrada a la vida quotidiana. Els mòbils, però, han de continuar sent accessibles i han de tenir un nivell més alt d'intel·ligència, un nivell que abans només podien assolir aquells
ordinadors immensos que ocupaven tota una sala i que ara
assoleixen uns aparells que
portem a la butxaca. La disponibilitat de poder accedir al nostre smart phone des de qualsevol moment i lloc, i fent altres coses a la vegada, és una prioritat que no pot desaparèixer.

I els ordinadors canviaran molt? Cap on evolucionaran?

Creiem que la tecnologia de maquinari evolucionarà molt. De fet, estem creant un superordinador que interpretarà el llenguatge natural, cosa que fa alguns anys semblava impensable.

Què vol dir exactament
aquesta interpretació del
“llenguatge natural”?

Un ordinador normal et respondria una resposta concreta, per exemple, quin equip de futbol ha jugat millor un partit. Però aquesta tecnologia de la qual parlem podrà aprendre i generar hipòtesis. Per exemple, en l'àmbit de la salut, cada pacient té el seu historial i aquesta nova tecnologia ens podrà fer un diagnòstic que ajudarà el metge perquè disposarà de tota la informació sobre el malalt. Seran diagnòstics molt més eficaços gràcies a la tecnologia.

Per tant, d'aquí a poc temps podrem fins i tot parlar
amb l'ordinador?

I tant! Imagina't l'ajuda que pot suposar per a un metge el fet de poder mantenir una conversa amb un ordinador que té exactament tota la informació possible sobre un pacient!

Si aquests canvis s'arriben a fer possibles, la velocitat de xarxa hauria de canviar perquè continua sent massa lenta...

Efectivament, amb l'entorn
tecnològic cap al qual anem necessitarem molt més flux d'informació amb unes capacitats ampliades. Actualment ja es mouen al món 2,5 quintillons de dades i per tant aquesta capacitat de xarxa s'haurà d'ampliar. Les noves tecnologies
han d'arribar, també, amb més tecnologia de fibra, perquè el moviment de xifres i dades
augmentarà sense fre.

Cada any feu pronòstics
sobre cap on aniran les novetats tecnològiques. Quins
canvis preveu IBM per als
pròxims temps?

Des de fa sis anys fem previsions de cinc coses que passaran des del punt de vista tecnològic. Últimament hem fet una previsió amb temes
curiosos. Per exemple, que
l'energia que consumirem en
el futur vindrà de nosaltres
mateixos!, de l'energia de la nostra bicicleta, o de l'aigua de les nostres canonades...

Una de les innovacions serà que la nostra clau d'accés
podrà ser, per exemple, la
nostra empremta...

Sí, actualment ja hi ha tecnologia per substituir les claus per empremtes digitals. Anem
cap a una tecnologia menys
violable i més còmoda.

I, pel que fa als teclats, també seran virtuals?

Sí, i aquelles persones aficionades als videojocs ja ho comproven a hores d'ara. La tendència de poder controlar alguns moviments a través de la veu serà possible en molt poc temps!

Contínuament coneixem notícies relacionades amb avenços tecnològics potenciats pels cervells d'IBM que han
de contribuir a fer-nos la vida més fàcil. Entre les notícies que s'anuncien per al 2012,
podem destacar nous microprocessadors i una nova bateria amb més autonomia per a cotxes elèctrics, per posar
només alguns exemples.

a la vida real

Iñigo Osoro és director d'anàlisi de negoci i optimització d'IBM Espanya, Portugal,
Grècia i Israel. IBM és
una de les empreses líders en tecnologies de la informació. Està centrada en la investigació, el desenvolupament i la fabricació de les TIC
més avançades, que inclouen sistemes informàtics, programari, xarxes, sistemes d'emmagatzematge
i microelectrònica. Disposa de més de 400.000 treballadors a tot el món i més de mig milió d'accionistes, i és present en 170 països.

De la digit@l...

# A Twitter BM_News 23. 595 seguidors

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.