Comunicació

L'Església rebel, al 33

Un documental dirigit per Oriol Porta explica la resistència i la dissidència de l'Església catalana i progressista en l'Espanya nacionalcatòlica

L'excel·lent documental el passa el canal 33 quasi d'amagat: diumenge a les sis de la tarda

El documental Església rebel, que diumenge es podrà veure al programa Segle XX del canal 33 a les 17.50 hores, explica la rebel·lió dels sectors progressistes i catalanistes de l'Església catalana contra el nacionalcatolicisme instaurat a l'Estat, que va quedar institucionalitzat amb la signatura del concordat entre l'Estat espanyol i el Vaticà el 1953. La rebel·lió contra la simbiosi Estat feixista-catolicisme que va existir durant tot el franquisme es va canalitzar a Catalunya en dos grans corrents: per un cantó, el nacionalista català, que va fer més èmfasi en el sentir de país i la llengua, i per l'altre, el corrent social i laboral, implicat, sobretot, en el moviment obrer.

El documental, que s'ha fet a instàncies de l'entitat progressista Església Plural, treu a la llum el testimoni d' homes i dones que van viure aquells anys foscos però que van aprofitar totes les escletxes per derrotar un model. Església rebel fa èmfasi en el que va significar el Congrés Eucarístic del 1952, en què ja hi va haver petits escamots d'insurgents resistents, tot i que Franco ho va vendre com una gran victòria de la unitat de l'Espanya cristiana i ho va aprofitar per trencar el bloqueig internacional. També parla a bastament del que va significar a Catalunya el papat de Joan XXIII i la celebració del Concili Vaticà II, del qual enguany se celebren 50 anys. El concili, que va obrir els ulls a molts cristians i va generar esperança, marcaria el tarannà de l'Església catalana, tan lluny de l'espanyola.

Entre els testimonis destaca el de l'exsacerdot i sociòleg Jaume Botey, el de Jaume Patrici Sayrach, fundador de la parròquia St. Joan Baptista de Santa Coloma de Gramenet, i el de Manuel Cardeña, membre d'Unió Democràtica de Catalunya. També hi ha el del monjo de Montserrat Hilari Raguer, que parla de l'important paper de Montserrat en la lluita contra el règim i del canvi de mentalitat de l'abat Escarré, que, de franquista, va acabar sent contrari al règim i jugant-se-la fent “durant la vetlla de la Mare de Déu de Montserrat un discurs patriòtic, malgrat que l'endemà havia de rebre les màximes autoritats franquistes del país”. El documental també recull importants testimonis del naixement dels moviments cristians obrers, entre els quals, Acció Catòlica i les JOC.

“Aquest documental és molt important per recordar que a Catalunya l'Església també va participar en la resistència contra el règim”, explica Josep Torrents, d'Església Plural, que manté que també “és un homenatge a tots els homes i dones que es van sacrificar per enderrocar un sistema repressiu”.

Cal lamentar que Televisió de Catalunya emeti aquest documental un diumenge a la tarda en un horari de poca audiència, en comptes de donar-hi la rellevància que mereix.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.