Comunicació

El setge del 1711

TV3 conclou la Diada amb el documental sobre la defensa heroica de Cardona, un treball conjunt de les productores Lavinia i E2S

Tardor del 1711. Durant 34 dies d'autèntica agonia, el castell de Cardona va resistir un setge de més d'11.000 soldats de l'exèrcit de Felip V, deu vegades més nombrós que les tropes defensores. Més de 100 voluntaris de la Catalunya central van participar en la recreació històrica del setge que forma part del documental 1711. El setge (TV3, 22.10 h) el qual tanca la programació especial de la cadena per la Diada.

El director del documental, Jordi Ferrerons, va explicar que es tracta d'una història “desconeguda” per a gran part del públic i “molt important” per a Catalunya, ja que va fer allargar tres anys la guerra de Successió. El treball, impulsat per les productores E2S i Lavinia, dóna a conèixer les claus d'un esdeveniment que va fer trontollar la credibilitat de l'exèrcit francès i va retardar tres anys la caiguda de Barcelona: Cardona era l'última plaça que s'interposava entre l'exèrcit borbònic i la capital del país. 1711. El setge explica la història inèdita d'una defensa heroica que demostra que el triomf és el resultat de la suma de petits detalls.

El documental combina la crònica lineal amb la veu dels quatre grans protagonistes de l'episodi: Manuel Desvalls, governador del castell de Cardona; l'enginyer militar Jean-Baptiste Joblot, principal estratega dels borbònics; el coronel comte de Gehlen, comandant de les tropes austriacistes, i Pere Ventallol, rector de Bergús, el diari del qual permet conèixer els fets des del punt de vista de la població civil. La narració es construeix a partir de dramatitzacions, reconstruccions virtuals, il·lustracions animades i la participació dels millors experts de diverses disciplines (especialistes en la guerra de Successió, enginyers militars, arqueòlegs, arquitectes, cartògrafs, etc.), tot establint paral·lelismes constants entre la Cardona actual i la de l'època. Jordi Savall es va encarregar de posar-hi música.

L'acte i la ‘mani'

TVC

TV3 i el 3/24 emetran a partir de les 9.00 h, i des de la Ciutadella, l'especial conduït per Ariadna Oltra. A les 11.30 h, Ramon Pellicer informarà de l'acte institucional. Lídia Heredia serà a la Ciutadella per a fer-hi el TN migdia.A les 18.00 h, començarà la cobertura de la manifestació a càrrec de Joan Carles Peris i Lídia Heredia. TV3 desplegarà dues unitats mòbils i 17 càmeres, una de les quals, en un helicòpter. Part del TN vespre també es farà des de la Ciutadella.

8 TV

Josep Cuní farà un especial de 8 al dia des de bon matí. De les 14.00 h a les 15.00 h, s'emetrà un informatiu i a les 18.00 h es cobrirà la manifestació. A les 21.00 h, debat amb polítics per respondre a la pregunta “i ara, què?”

La 2

Lluís Falgàs i Cristina Puig seran a la Ciutadella. L'informatiu, a les 20.00 h, connectarà amb el final de la manifestació.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.