Comunicació

El bisbe ‘rebel' a Palau

El Parlament es converteix per uns quants dies en el Vaticà durant el rodatge de la minisèrie de TV3 i TVE ‘Descalç sobre la terra vermella', sobre Pere Casaldàliga

Eduard Fernández és Pere Casaldàliga i Sergi López,
el cardenal Ratzinger

Són els últims dies de rodatge per a l'equip de Descalç sobre la terra vermella, la pròxima gran minisèrie de TV3, que explicarà la lluita del bisbe Pere Casaldàliga a favor dels drets dels camperols del Mato Grosso. Després de dos mesos de gravació al Brasil, a São Félix do Araguaia, la producció s'ha traslladat a Catalunya i el rodatge s'ha instal·lat al Parlament. Ahir a la tarda, la presidenta, Núria de Gispert, es va trobar amb els actors Sergi López i Eduard Fernández; Francesc Escribano, el productor executiu, i Oriol Ferrer, que n'és el director.

Trobada amb Ratzinger

Els salons de passos perduts del Parlament esdevindran, en la ficció, les dependències del Vaticà. Les seqüències que ahir es van començar a gravar narren les reunions, el 1988, entre Pere Casaldàliga, interpretat per Eduard Fernández, i els cardenals Joseph Ratzinger i Bernardin Gantin, encarnats per Sergi López i Babou Cham respectivament, durant les quals van sotmetre el bisbe a un “examen de fe”. El productor i guionista Francesc Escribano, en declaracions a l'ACN, va descriure la trobada entre Casaldàliga i els cardenals del Vaticà com una “entrevista amb tensió, un enfrontament intel·lectual entre dues esglésies que coexisteixen”. De fet, aquestes seqüències que es graven els últims dies de rodatge són el punt de partida de la minisèrie. L'escena serveix com a flashback per explicar el moment i el lloc on va començar tot: quan Casaldàliga va arribar a São Félix de Araguaia als 40 anys.

Quant a l'origen de la minisèrie, Francesc Escribano va explicar que van aconseguir que Casaldàliga acceptés que es portés a terme el film amb la premissa que fos la història de les seves causes i la seva gent. La minisèrie està basada en la novel·la homònima escrita per Escribano Descalç sobre la terra vermella. Escribano va explicar que la minisèrie se centra en els primers anys de Casaldàliga al Brasil, a final dels seixanta: narra la història d'un capellà de 40 anys que arriba a una missió a la qual no volia anar ningú. “Una terra violenta i salvatge, i en què la llei que impera és la de la selva. Ell intenta convertir aquella terra en civilitzada i no acaba de ser conscient que s'acaba convertint, amb una entrega absoluta i amb una pobresa extrema, a la gent d'aquella regió”, va dir.

TV3 va anunciar el projecte al febrer i, en principi, s'estrenarà la primavera del 2013, primer per la cadena catalana i després per TVE, que també n'és coproductora. Té un pressupost de 3,5 milions d'euros i és produïda per Minoria Absoluta, Raiz Produçöes, TVC, TVE i TV Brasil. És el segon projecte de ficció de Minoria Absoluta després del telefilm 14 d'abril. Macià contra Companys, dirigit per Manuel Huerga.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.