Comunicació

D'Artacan ja en té 30

La sèrie d'animació de BRB, una de les més populars dels 80, va ser pionera en popularitzar clàssics literaris a través dels dibuixos

Els ídols infantils de la generació del baby boom ja tenen una edat. A mesura que els nens dels anys vuitanta s'acosten a la quarantena, els seus dibuixos animats en bufen trenta. Aquest és el cas de D'Artacán y los tres mosqueperros, una de les sèries més populars de l'època, de la factoria BRB Internacional.

TVE va estrenar D'Artacán y los tres mosqueperros el 9 d'octubre del 1982, una producció hispanojaponesa basada en el clàssic d'Alexandre Dumas Els tres mosqueters. Premiada per la crítica –va rebre la medalla de bronze en el Festival de Cine i Televisió de Nova York–, la sèrie va tenir també recorregut a fora i va ser emesa en més de cent països –BBC (Regne Unit), TF1 (França), SAT1 (Alemanya), Mediaset (Itàlia), RTP (Portugal) i Televisa (Mèxic)–, a més de ser traduïda a 30 idiomes. Les aventures de d'Artacán –el nom del protagonista era el resultat de la contracció entre la paraula can (gos, en castellà) i d'Artagnan, l'heroi de Dumas –eren l'estrella dels dissabtes a la tarda–; arran del seu èxit es va comercialitzar tot tipus de marxandatge, des de camisetes, gorres, cromos i adhesius. Vist l'èxit, se'n va fer una segona part, titulada El retorno de D'Artacán.

Animals humans

Després de D'Artacán y los tres mosqueperros, BRB va mantenir l'aposta de divulgar i popularitzar entre els nens clàssics de la literatura a través de l'animació amb La vuelta al mundo de Willy Fog (1983), basada en l'obra de Jules Verne La volta al món en vuitanta dies. També es tractava d'una coproducció nipona, i la sèrie va ser també un fenomen de masses entre una audiència infantil, que tampoc tenia massa oferta –no hi havia canals temàtics– d'on triar. Les dues produccions de BRB, a més, mantenien una factura i estètica similar: animals que actuaven com si fossin humans. Seguint aquest mateix concepte es va emetre un any més tard, el 1984, les aventures de Sherlock Holmes, també en animació.

Per als nostàlgics i per commemorar l'efemèride, els responsables de BRB mantenen viva la marca a través d'internet, ja sigui a través dels vídeos al portal Youtube o per la presència a les xarxes socials Facebook i Twitter. Des de fa unes setmanes, a més, es pot veure el vídeo sota demanda a través del web www.brbplay.com, on es pot veure la sèrie en espanyol i anglès, i de forma gratuïta.

Una pel·lícula per al 2014

Coincidint amb l'aniversari, la productora BRB –que també té en el seu catàleg a David el gnomo– va anunciar que s'està preparant una versió cinematogràfica de la sèrie, que es preveu que s'estreni el 2014. La idea és que es dirigeixi a una audiència global, i hi haurà guionistes nord-americans en el seu equip.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.