Comunicació

La lluita final d'una esclava

Es posa en marxa una campanya de microdonatius per enllestir el documental ‘Hadijatou, j'accuse', sobre la primera esclava nigeriana a guanyar la llibertat

Les directores Lala Gomà i Rosa Cornet volen denunciar l'esclavitud actual a l'Àfrica

La història de Hadijatou Mani va commoure Lala Gomà i Rosa Cornet quan es van assabentar de la seva lluita ara fa cinc anys. Nigerina de 28 anys, va ser venuda com a esclava quan en tenia dotze pel preu d'una cabra a un terratinent local. El cas de Hadijatou va tenir ressò internacional el 2008, quan va aconseguir que un tribunal condemnés el Níger per no haver-la protegit contra l'esclavitud.

Tant Rosa Cornet com Lala Gomà –premi Nacional de Cultura 2006 en l'apartat d'audiovisuals– van considerar que la lluita de Hadijatou s'havia d'explicar, però sobretot s'havia de denunciar una realitat, la de l'esclavitud, que, tot i estar abolida, continua existint a l'Àfrica del segle XXI. Així, el 2009 van viatjar al Níger per enregistrar el cas i donar forma al documental Hadijatou, j'accuse. “Quan vam anar-hi ja sabíem que la lluita de la Hadijatou no estava acabada”, explica Cornet, que des del 1988 treballa a TV3. I aquesta última lluita és recuperar la custòdia dels fills que va tenir amb el seu amo. Els processos judicials es van allargar i van obligar a aturar el documental produït per Picnic, i es van perdre diverses fonts de finançament. La crisi econòmica també ha afectat de ple el desenvolupament de projectes. En aquestes circumstàncies i tenint en compte que a principi d'aquest any s'ha de fer l'últim judici per la custòdia dels fills, els responsables de Hadijatou, j'accuse van decidir iniciar una campanya de micromecenatge a través de la plataforma Sponsume per aconseguir el finançament necessari per viatjar al Níger i enllestir el documental. “Volem ser allà per enregistrar la victòria final de Hadijatou”, explica Rosa Cornet. Així, la campanya pels donatius s'ha divulgat a través de les xarxes socials, on es demana la participació per divulgar una “història d'humanitat”. El finançament necessari són 50.000 euros, però la campanya de mecenatge s'ha centrat a recollir 25.000 euros per al viatge, fer el muntatge i les tasques de postproducció i distribució, entre altres coses. L'objectiu és, si se superen els 50.000 euros recollits, donar un euro de cada deu a les ONG que van donar suport a la jove nigerina en la seva lluita: Anti-Slavery International, Timidria i Metges sense Fronteres.

Responsabilitat

Lala Gomà destaca la gran fortalesa de Hadijatou: “Ens l'estimem molt i ens dóna moltes lliçons de vida.” També destaca que el fet que el documental es pugui acabar fent gràcies al mecenatge dels ciutadans “és d'una gran responsabilitat”; “la gent et fa confiança i la resposta fins ara és molt positiva”, diu. Per a les dues directores, la data ideal d'estrena, el final feliç de la història, seria el 27 d'octubre del 2013, cinc anys després del judici que va donar a Hadijatou la llibertat.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.