Comunicació

Catalans a la Gran Guerra

TV3 prepara un documental sobre els voluntaris catalans a la I Guerra Mundial, una epopeia humana desconeguda, coincidint l'any vinent amb el centenari

El director Felip Solé destaca com el conflicte propicia el moviment independentista

De les efemèrides del 2014, destaca la commemoració del centenari de la Primera Guerra Mundial. TV3 es vol afegir a les produccions que arreu d'Europa s'estan preparant amb un documental sobre la participació catalana en el primer gran conflicte mundial i que dirigeix Felip Solé, autor, entre d'altres, del documental Camp d'Argelers (2009) i de la minisèrie Tornarem (2012).

“És una història desconeguda, poc explicada i no hi havia cap documental des d'aquesta òptica”, explica Solé. El documental, que es troba en fase de pre-producció a punt per fer un pla de rodatge, tindrà l'assessorament històric de David Martínez Fiol, autor de Voluntaris catalans a la ‘Gran Guerra' (1991), Joan Esculies i Queralt Solé. El documental explicarà la història del doctor Joan Soler i Pla, ànima del comitè de germanor dels voluntaris catalans, així com també una part menys estudiada: la col·laboració amb els rossellonesos. El rodatge inclou Perpinyà, on hi havia els hospitals a més d'un lloc de voluntaris, però també preveu visitar els fronts de guerra.

D'aquesta epopeia desconeguda, Felip Solé destaca com és l'embrió del moviment independentista a Catalunya. “Es veu com l'alliberament dels pobles. Els voluntaris catalans lluiten per la independència de Catalunya en un moment en què ningú hi somia; són els primers independentistes d'aquest segle.” Així, els voluntaris catalans són els primers a portar l'estelada al front, a la punta de la baioneta. L'equip ha localitzat el document –llistat a les Nacions Unides– que demana la independència i que van presentar tres catalans en el transcurs de la conferència de pau a París, presumptament en una reunió amb el president nord-americà Wilson a l'hotel Crillon. “Sembla que Wilson els diu que és un afer intern, però que si s'aixequen en armes per aconseguir la llibertat, estaran al nostre costat”, diu Solé, que està intentat comprovar la veracitat d'una història “èpica, heroica i bonica”, però amb translació directa amb l'actualitat: “Hi ha un paral·lelisme absolut. Fa cent anys era una colla que demanava la independència i ara és tot un poble.”

Una crida a la recerca d'arxius

Els testimonis són la part més difícil a l'hora de construir un documental històric. L'equip de Felip Solé centra la recerca en els descendents i per això fa una crida a la gent, sobretot a familiars, per si tenen objectes, documents, arxius personals, dietaris o material gràfic i fins i tot si la memòria s'ha perpetuat de forma oral. En aquest sentit, Solé assenyala que en el procés d'investigació estan trobant material “relativament interessant i que és novetat”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.