Comunicació

La moguda que ve a la TDT

S'ultima el calendari segons el qual la majoria de canals estatals (i els de TV3 a Barcelona) canviaran de freqüència abans del gener. Alguns desapareixeran

El nou procés, que té com a fi deixar espai per
a la telefonia 4G, costarà uns 20 euros per llar

Tres anys després de la implantació plena de la TDT, caldrà tornar a resintonitzar la majoria de canals, que canviaran de freqüència. El procés, anomenat del dividend digital, té com a finalitat deixar lliure espai per a la telefonia d'última generació, 4G. El pla que el govern estatal aprovarà en poques setmanes inclourà el calendari en què s'aniran fent els trasllats, amb la intenció d'acabar abans de finals d'any i aprofitar-ho per reduir el nombre de canals.

El pla de la TDT va adjudicar el 2005 als canals estatals la banda de freqüències 830-862 MHz; als autonòmics, la 758-830, i als locals, la 470-758. Després, però, la UE va fixar que la banda 790-862 MHz s'havia de destinar el 2015 a la telefonia 4G. Així, tots els canals estatals de TDT de primera generació –els que es van posar en servei després de l'apagada analògica ja emeten en freqüències inferiors– i una petita part dels autonòmics –en el cas català, només el primer múltiplex de TV3 a Barcelona– hauran de canviar de freqüència.

El govern del PP va decidir el 2011 avançar el procés i tenir-lo acabat abans de l'1 de gener del 2014, un any abans del previst, i sobretot reduir-ne els costos. Va fixar que, a diferència del que va preveure el PSOE, les comunitats de veïns hagin d'assumir les adaptacions de les antenes, que afectaran 1,2 milions d'edificis, amb un cost d'uns 20 euros per llar.

L'executiu del PP també va decidir aprofitar el procés per reduir el nombre de canals i estalviar una part dels 800 milions del trasllat. La intenció era que tots els grups (públics i privats) en perdessin la meitat, però les privades s'hi van oposar. El 2012 van negociar durant mesos i fins i tot van arribar a un acord, que poc després es va trencar.

La sentència del Suprem

La sentència del Suprem, que ha derogat les llicències de TDT del 2010, en què es van donar més canals als grups privats sense realitzar concurs, ha estat la salvació per al PP. L'aplicació directa suposaria la desaparició de 9 canals: 3 d'Atresmedia, 2 de Mediaset, 2 d'Unidad Editorial i 2 de Vocento.

El PP ha dit que l'execució de la sentència es farà en el procés del dividend digital, però no se sap si es convocarà un concurs per readjudicar totes o algunes de les llicències, tal com volen alguns grups dretans de l'òrbita del PP.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.