Comunicació

Impulsen una ILP per reclamar un servei de ràdio i televisió públiques al País Valencià

L'objectiu és aconseguir un mínim de 50.000 signatures per dur-les a les Corts i recuperar els mitjans audiovisuals propis

És l'únic territori de la Unió Europea que ha firmat la Carta de les llengües minoritàries que no té ràdio i televisió en llengua pròpia

  • Representants de les entitats que promouen la ILP. ACN.
  • VÍDEO: Vídeo promocional de la ILP rtvenvalencià.

Personalitats de la societat civil valenciana, universitats, entitats i el comitè d'empresa de Ràdio Televisió Valenciana (RTVV) han presentat aquest dimarts en roda de premsa l'inici de la campanya de recollida de signatures per impulsar una Iniciativa Legislatura Popular (ILP) que permeta reclamar un servei de ràdio i televisió públiques en valencià. Segon han explicat en roda de premsa els representants de la comissió promotora de la iniciativa, l'objectiu és aconseguir un mínim de 50.000 signatures per dur a les Corts Valencianes la proposta de recuperació dels mitjans audiovisuals en llengua pròpia al País Valencià després del tancament de RTVV el passat novembre.

Una vintena de personalitats de diferents àmbits socials i geogràfics del País Valencia han impulsat la ILP sorgida arran de les mobilitzacions en contra del tancament de RTVV el passat mes de novembre. Entre altres, el president de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua, Ramon Ferrer, el rector de la Universitat de València, Esteban Morcillo, el primer president del Consell preautonòmic, Josep Lluís Albinyana, el president de la patronal hostelera de Benidorm, Antoni Mayor, els escriptors Rafael Chirbes o Carmen Amoraga (Premi Nadal 2014) o el músic Xavi Sarrià donen suport a la iniciativa. Presentada aquest dimarts en roda de premsa, aquesta ILP reivindica el dret col·lectiu com a poble que tenen els valencians a tenir mitjans en llengua pròpia. Segons ha exposat el president del comitè d'empresa de RTVV, Vicent Mifsud, la ILP persegueix corregir “un defecte que pateix la societat valenciana” i garantir aquest dret a tenir informació en valencià. “Som l'únic territori de la Unió Europea que no tenim ràdio i televisió en la seua llengua segons el que estableix la Carta europea de llengües regionals o minoritàries, i el govern espanyol està obligat a complir aquesta disposició que ha signat”, ha remarcat Mifsud.

A partir de la inscripció en el registre d'entrada de les Corts Valencianes, efectuada aquest dimarts, s'obre un termini de 10 dies perquè els promotors ratifiquen davant de les Corts Valencianes la ILP i 20 dies més perquè la Mesa del parlament valencià es pronuncie sobre l'admissió a tràmit. Així, en uns 30 dies podran començar la recollida de signatures. S'estableix un període de 4 mesos, ampliables a dos més, per aconseguir les 50.000 signatures que fan possible dur la iniciativa a les Corts Valencianes. La vicepresidenta del comitè d'empresa de RTVV, Salut Alcover, ha confiat en arribar aviat a les 50.000 signatures i ha explicat que pot signar qualsevol valencià inscrit al cens electoral. Alcover ha afegit que en tan sols unes hores les xarxes socials ja donen gran suport a la ILP, circumstància que fa confiar en bons resultats.

Entre les intervencions, el president d'ACPV, Joan Francesc Mira, ha recordat que l'entitat va recollir 650.000 signatures (250.000 al País Valencià) per reclamar el retorn de les emissions de TV3. Mira ha afegit que en aquest cas “afecta més directament la població i estem convençuts que la resposta serà massiva”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia