Comunicació

‘L'illa de Robinson' examina el cas de l'hepatitis C i el futur del projecte Castor

Un fàrmac molt efectiu no arriba als malalts perquè el Ministeri de Sanitat encara en negocia el preu

Ecologistes en Acció parlen del projecte Castor

Si hi ha alguna cosa pitjor que patir una malaltia greu és saber que hi ha un remei que no s'administra perquè és massa car. En aquesta situació es troben mig miler de malalts avançats d'hepatitis C residents a Catalunya.

El Ministeri de Sanitat espanyol i el laboratori Gilead, tal com va explicar El Punt Avui el dilluns 12 de maig, estan embrancats en una negociació arran del Sovaldi: la farmacèutica demana 50.000 euros per pacient per un tractament que dura dotze setmanes, tot i que el preu es pot incrementar si el procés s'allarga.

Però, com a contrapartida, aquest medicament, si es pren amb altres medecines, cura fins al 95% dels casos d'hepatitis C, una fita que fa pocs anys semblava del tot impossible. El fàrmac arriba, sí; però amb comptagotes i sempre després que el Ministeri de Sanitat ho autoritzi.

El problema és certament anguniós si es té en compte que a aquest medicament recorren els pacients amb un pronòstic de vida molt curt, ja que els altres tractaments aprovats han fracassat amb ells. En aquestes circumstàncies, saber que hi ha un tractament molt efectiu al qual no es té accés genera molta més angoixa.

Per parlar aquest drama humà, a L'illa de Robinson hi haurà, a primera hora d'avui, un representant de l'Associació Catalana de Malalts d'Hepatitis C i la doctora Teresa Casanovas, hepatòloga de l'hospital de Bellvitge de Barcelona. Ara per ara, aquesta associació ja s'ha reunit amb el síndic de greuges i amb la Comissió de Salut del Parlament.

Sismes a la costa

El projecte Castor és un altre dels temps que es tractaran avui. Es tracta d'un dipòsit estratègic de gas, situat al davant de la costa de Tarragona i de Castelló.

A partir de l'abril del 2012 es van començar a detectar moviments sísmics que van provocar una gran mobilització popular.

Els últims informes geològics demostren una relació entre la injecció de gas i els terratrèmols. Per parlar del procés de protesta, avui participa a L'illa de Robinson Maria Garcia, portaveu d'Ecologistes en Acció.

Joana Serrat, artista emergent

Joana Serrat (Vic, 1983) és una de les artistes més interessants i explosives de l'escena indie-folk catalana, tal com remarca la directora de la revista Enderrock, Elisenda Soriguera.

Joana Serrat es va donar a conèixer amb versions de pop folk en anglès, però després, l'any 2011, es va passar al català. Les seves lletres són potents i, com ella mateixa recorda, parlen de la lluita per no rendir-se i no caure esgotats per aconseguir allò que un vol i estima. Però, per a això, afirma Joana Serrat, “és important tenir el suport d'algú que cregui en el que estàs fent i saber el que estàs fent en cada cas”. Avui regalarà una de les seves cançons al programa Enderrock TV, que tanca L'illa de Robinson.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia