Comunicació

Mor l'escriptor i periodista empordanès Joan Guillamet

Fundador de la revista ‘Canigó', va publicar diferents llibres de temes relacionats amb l'Empordà

L'escriptor, periodista i professor de literatura Joan Guillamet i Tuèbols (Figueres, 22 d'octubre de 1922) va morir ahir a Barcelona amb 91 anys. Catedràtic de literatura, va exercir de periodista durant bona part de la seva vida i va ser fundador i membre del consell de redacció de la revista mensual Canigó, l'any 1954. Considerat un expert en temes empordanesos, va escriure diversos llibres sobre literatura, l'Empordà i també sobre la bruixeria al país, com ara Bruixeria a Catalunya (La Paraula Viva, 1976), Els gitanos; aproximació a un racisme (Pòrtic, 1970), Coses i gent de l'Empordà (Selecta, 1972), Vent de tramuntana, gent de tramuntana (Ed. Empordanesa, 1980), Llegendes del poema ‘Canigó' de Jacint Verdaguer (Brau, 1997), Tots hem fet l'estraperlo (Dima, 1968), La plana, el vent, la gent (Joventut, 1997).

Com a periodista va col·laborar amb publicacions com El Correo Catalán, El Noticiero Universal, Tele Exprés, Catalunya Exprés, Avui, La Vanguardia, Punt Diari, Tele Estel, Presència, Serra d'Or, i Empordà Federal, entre d'altres, i també amb Ràdio Popular de Figueres.

Guillamet, pare del també periodista Jaume Guillamet, va exercir de docent, ensenyant llatí i literatura espanyola durant més de vint-i-cinc anys, al col·legi La Salle (els Fossos) i l'institut Ramon Muntaner de Figueres. Als 45 anys, després de guanyar les oposicions de catedràtic, se'n va anar a viure a Barcelona.

La seva feina va ser reconeguda amb premis com ara l'Antoni Puig de Conill, en els Jocs Florals de l'Empordà, per un relat d'amor. També va ser guardonat el 1948 en els Jocs Florals de Banyoles i el 1971 va obtenir el premi Catalònia pel llibre Coses i gent de l'Empordà. El Consell Comarcal de l'Alt Empordà el va premiar per la seva trajectòria literària i periodística, i el 2008 va ser nomenat fill predilecte de la ciutat de Figueres.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia