Comunicació

La revista «Saó» es pregunta pel model de República

El número es completa amb l'habitual repàs de la situació social, cultural i literària valenciana

L'últim número de la revista degana en valencià s'apropa a un dels debats més vius dels últims temps dins les fronteres de l'Estat, el de la República. El monogràfic mensual de «Saó» ha volgut destacar la importància i la conveniència d'aquest tema, però no de qualsevol manera.

La pregunta no és, en aquest cas, “Monarquia o República?”, sinó “Quina República?”. Cap casualitat, i és que el que es posa damunt de la taula va molt més enllà de la dicotomia entre un rei com a cap de l'estat en lloc d'un president de la República. Molt més.

Així, es presenta el monogràfic, coordinat per un Andrés Boix que escriu sobre “Monarquia, república i aprofundiment democràtic”. Al seu torn, Carlos Flores parla sobre “La disjuntiva monarquia-república: un debat viciat” i para l'atenció —i de vegades el dit a l'ull— en moltes afirmacions prefabricades. Adoración Guzmán ha titulat el seu article “Esquerra espanyola i República”; Manuel Alcaraz hi aporta el seu amb “La festa o la raó: les condicions per a una república”.

El Quadern es clou amb una entrevista amb Javier de Lucas, diàleg en què es demostra que les coses es poden dir pel seu nom, clarament, encara que colpegen l'imaginari respectuós del segle XX. Un Quadern farcit de polèmica, anàlisi rigorós i políticament —per a tothom— incorrecte.

D'altra banda, el número es completa amb l'habitual repàs de la situació social, cultural i literària valenciana, amb articles com el contundent “Maria José Català, el 'rigor mortis' del Consell”, d'Andreu Escrivà, “El malson del vell Montgó” de Sergi Garcia, sobre l'incendi que assolà aquest paratge de La Marina, l'interessant “El desert mediàtic dels esports minoritaris” del filòleg de la Pobla Llarga Esteve Torres, o l'anàlisi de la política catalana que fa Vicent Partal a “El Principat se'n va”. La portada l'ha realitzada Daniel Olmos.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia