Comunicació

Cinquanta anys de l'arribada del català a la televisió

TVE a Catalunya va emetre l'adaptació de l'obra ‘La ferida lluminosa', de Josep Maria de Segarra

Fa cinquanta anys que el català es va poder escoltar per primer cop en una emissió de televisió. Va ser el 27 d'octubre de 1964 quan TVE a Catalunya, en un dels platós dels estudis de Miramar, a Barcelona, va estrenar l'obra de teatre La ferida lluminosa, de Josep Maria de Segarra. La cadena va celebrar ahir l'efemèride amb diversos programes i també en el web . El magazín d'actualitat Vespre a La 2 va emetre un especial amb la participació del director i realitzador Lluís Maria Güell. També es pot trobar en el web part de l'arxiu històric en català de TVE, del qual es destaquen alguns dels dramàtics més destacats. L'arxiu del centre de Sant Cugat ha anat recuperant, catalogant i digitalitzant bona part del fons documental.

La versió del 1964 de La ferida lluminosa no va quedar enregistrada a l'arxiu, per la qual cosa el 1994 se'n va fer una recreació, amb guió de Josep Ramon Giménez i realització de Caco Senante, incloent-hi declaracions dels protagonistes que havien viscut aquella experiència teatral i televisiva.

La Filmoteca de Catalunya també s'ha afegit a la celebració i pel dijous 30 d'octubre ha programat un acte sobre els dramàtics en català.

LA DATA

27.10.64
És el dia
en què es va estrenar el dramàtic i es va iniciar una tradició d'obres teatrals per televisió en català.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia