Societat

“Observez la Catalogne, c'est passionant”

Intel·lectuals i artistes de la Catalunya Nord s'adrecen a la premsa francesa per explicar el procés independentista

Recomanen interessar-se per Catalunya, que “pot esdevenir aviat el nou veí de França”

L'actor Sergi Lopez, molt popular a França, apadrina la llista d'artistes i intel·lectuals catalans de ciutadania francesa que adrecen una “crida a la premsa francesa i francòfona”. Demanen que els mitjans de comunicació s'interessin al “moviment que podria fer de Catalunya un estat independent” i que no hi vegin “només raons lligades a l'actual crisi econòmica”. Els signants del document han constituït el Col·lectiu Oliba, que es presenta avui a Perpinyà. El document explica que Catalunya “ha esdevingut un tema d'observació apassionant perquè és la societat civil que marca el tempo de la seva pròpia història i ho fa amb un sentit cívic digne de respecte”. S'hi expliquen les raons perquè “un milió i mig de catalans es van manifestar a Barcelona demanant la independència”. Pels signants catalans de l'estat francès “és positiu que analistes del món sencer s'interessen ara per aquesta Catalunya fins fa poc tant discreta, però cal constatar que la majoria situen l'origen de la manifestació al voltant de la crisi econòmica mundial”. A continuació el document aclareix que “Catalunya no és una creació ex nihilo destinada a canalitzar un suposat egoisme econòmic regional” i fa un repàs a les raons per les que aquest poble “té consciència d'ell mateix en tant que nació que no té un Estat propi” i que la reivindicació d'aquest estat “no és nova ja que fa més d'un segle que existeixen a Catalunya moviments polítics independentistes”. Finalment es destaca “la força pacífica, el respecte a la democràcia i el fort desig d'integració a Europa”. El document s'acaba afirmant que “aquesta Catalunya apassionant podria esdevenir aviat el nou veí de França, i caldria que França comenci a aprendre a conèixer-la”.

Llista de primers signants

Sergi Lopez actor, Joan-Lluís Lluís escriptor, Alà Baylac-Ferrer professor (Universitat Via Domitia), Joan-Daniel Bezsonoff escriptor, Ainslie Blair Noble historiadora, Joan-Francesc Castex-Ey geògraf, Roger Coste llibreter, Raph Dumas músic, Maria-Àngels Falquès-Avril editora, Jacques Font explotant de cinema, Sébastien Girard periodista, Gerard Jacquet comunicador a Radio France i músic, Christine Lavaill editora, Robert Marty professor honorari (Universitat Via Domitia), Josefina Matamoros historiadora d'art, Miquel Mayol advocat i exdiputat europeu, Cillie Motzfeldt antropòloga, Joan Peytaví Deixona professor (Universitat Via Domitia), Renada-Laura Portet escriptora, Jean-Louis Prat professor agregat de filosofia, Jacques Queraltperiodista, Domènec Reixach director del Teatre de l'Arxipèlag, Aleix Renyé periodista i escriptor, Eliana Thibaud-Comelade escriptora, Carles Sarrat músic, Joana Serra llibretera, Daniel Tosi director del Conservatoire National de Perpinyà, Robert Triquère editor, Enric Vilanova advocat.

La llista dels signants és oberta i pot ampliar-se en els propers dies, després de la presentació pública d'aquest dijous 29 a les onze del matí al cinema Castillet de Perpinyà.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.