Societat

La marea blava torna en defensa de l'Ebre

Mig miler de persones donen el primer toc d'atenció al govern espanyol per l'aprovació del Pla de Conca de l'Ebre

Aquesta ha estat la primera demostració de les mobilitzacions que es preparen per a la tardor

La primera manifestació de la marea blava, el moviment en defensa del tram català de l'Ebre, ha reunit mig miler de persones a Amposta, aquest diumenge. Els ebrencs han abraçat el riu mentre algunes embarcacions, juntament amb el catamarà de l'ONG Fons Mundial per la Natura (WWF), l'han omplert de pancartes per defensar-lo. Aquesta ha estat la primera demostració de les mobilitzacions que es preparen per a la tardor.

La portaveu de la Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE), Susanna Abella, ha recordat que la ciutadania ebrenca no es rendirà. “Estem contentíssims de la resposta de la gent de les Terres de l'Ebre. És clar que tornarem a plantar cara a aquesta barbàrie que és el Pla Hidrològic Nacional i que representa el final de Delta, del model socioeconòmic que tenim al territori i d'aquests grans valors ambientals que tenim”, ha manifestat Abella.

En les pròximes setmanes, el consell de ministres donarà el vistiplau definitiu al Pla de Conca de l'Ebre, que pretén atorgar 445.000 noves hectàrees de regadiu a la conca. A més, cadascuna de les nou autonomies afectades ha sol·licitat una reserva hidràulica de l'Ebre, de manera que s'haurien de construir 40 nous embassaments fins al 2027.

Davant això, la PDE ha respost que utilitzarà “tots els fronts” per aturar el pla: “Es plantejarà la lluita jurídica a la UE i també a l'Estat espanyol. Demanarem també al territori i a Catalunya que estiguin per la defensa del riu”, ha avançat Abella.

De la seva banda, Eva Hernández, responsable del programa d'aigua i agricultura de WWF, ha manifestat: “El pla que es pretén aprovar és el màxim exponent de com es fa la planificació hidrològica a Espanya. És com fer puntes de coixí per tenir contentes les comunitats autònomes mentre la gent de a peu, la naturalesa i molts sectors econòmics en surten perjudicats”.

“Brussel·les ja està escoltant. Saben que la planificació hidrològica d'Espanya deixa molt a desitjar en molts sentits. Se'ns oblida que hem de complir una directiva marc que diu que s'ha d'assolir el bon estat dels rius i els aiguamolls el 2015. Anem fatal i amb el pla de l'Ebre anem en sentit contrari”, ha sentenciat.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.