Societat

Els joves tenen més risc de pobresa

La Unió Europea alerta que creix el nombre d'amenaçats per la crisi

Les dones, un col·lectiu també vulnerable

Un estudi europeu sobre els col·lectius amb més risc de caure en l'exclusió social alerta que els joves, sobretot, i també les dones, principalment les que formen una família unipersonal, són uns dels grups més vulnerables.

Gairebé un terç dels menors de 16 anys i dels joves de fins a 29 anys estan en risc de caure en la pobresa, segons les revisions de la Unió Europea (UE) i del seu programa contra l'exclusió social fins al 2020. Són els dos gruixos d'edat amb més perill, perquè són més dependents dels seus progenitors. En canvi, els avis, malgrat dependre de les pensions i tenir menys poder adquisitiu, tenen menys risc de caure en la pobresa. Si un 31% dels menors de 16 anys estan en perill de pobresa, només un 21% dels més grans de 65 tenen aquest risc, una diferència notable.

El percentatge de joves i de dones que estan amenaçats per la crisi i les seves conseqüències familiars ha augmentat un punt anual des del 2010 i fins al 2013, de manera que la tendència es manté perillosament inalterable. Per això el programa europeu alerta que són dos dels col·lectius que més han de preocupar els serveis socials estatals.

Les famílies monoparentals, amb un fill només a càrrec d'un sol adult, són un altre dels grups en alerta roja. La fragilitat laboral és la seva principal amenaça, situada en un 44%. Totes les franges d'edats adultes registren percentatges de risc de pobresa superiors al 50% en el cas de persones
en atur, sobretot a l'est d'Europa, Grècia, l'Estat espanyol i Itàlia.

La UE considera pobres les persones que no tenen 4 dels 9 conceptes següents: no tenir retards
en els rebuts domèstics, mantenir la temperatura adequada a casa, poder fer front a despeses imprevistes, poder menjar carn o pollastre almenys cada dos dies, gaudir de vacances una setmana a l'any fora de casa, disposar d'un cotxe, o d'una rentadora o d'un televisor en color o d'un telèfon.

LES XIFRES

1,4
milions d'europeus haurien d'haver abandonat la pobresa el 2020, segons el pla de la UE.
3
anys consecutius fa que creix la vulnerabilitat dels joves i les dones a tot l'Estat espanyol.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.