Especialitat tradicional garantida (ETG) Panellets. fruits de la terra

Per Tots Sants, tot són panellets

El panellet és el producte gastronòmic català més típic de Tots Sants. L'estrella és el tradicional de pinyons, però aquest producte no ha pogut escapar-se de l'evolució que ha viscut la cuina catalana i ja hi ha pastissers que n'ofereixen més de trenta varietats

«Després d'un bon dinar de Tots Sants, el que vol la gent és fer unes bones postres i no menjar patata.» Així de clar i català es pronuncia el vicepresident de la Federació Catalana de Pastisseria, Josep Costa, sobre els panellets, la seva composició i la discussió sobre si poden portar o no fècula, bàsicament patata o moniato. El primer que es pot dir és que perquè el tradicional panellet català pugui lluir el certificat europeu d'especialitat tradicional garantida (ETG) només pot portar farina d'ametlla, sucre, ou i... res més: ni patata, ni moniato, ni conservants, ni colorants. Això sí, a aquesta massa de base s'hi pot afegir gairebé de tot: pinyons, coco, xocolata, cafè, llimona, taronja, fruita confitada, kiwi, pinya, pistatxo... fins a una trentena de varietats diferents, com ja fa algun pastisser. El resultat és un dolç típic de Tots Sants que la majoria d'hipòtesis vinculen a tradicions funeràries. Uns diuen que els panellets són resultat d'antics àpats funeraris, ja que en algunes poblacions la gent els portava a l'església i se'ls menjava dins el temple. D'altres atribueixen l'origen als àrabs i a la seva introducció d'ametlles a les postres. Però en el que no hi ha cap mena de dubte és que es tracta d'uns pastissets vinculats estretament a la festa de Tots Sants. Sembla que entre aquest dia i l'endemà, dia dels difunts, perquè ningú no s'oblidés dels morts els campaners tocaven les campanes sense parar i a mitjanit els feligresos anaven a l'església a compartir amb ells fruita seca i dolços. D'aquí hauria sortit la festa de la castanyada i el consum de panellets.

Uns panellets que formen part de la cultura gastronòmica de la majoria de poblacions catalanes –tot i que també es poden trobar en altres zones de l'Estat espanyol–, i que la Federació Catalana de Pastisseria va voler dotar d'un plus de reconeixement. És per això que en va impulsar el registre com a especialitat tradicional garantida, però s'ha trobat que el bon pastisser, el pastisser que s'aprecia, ja fa un producte reconegut. O sigui que en el fons no cal que li diguin que no pot afegir patata o moniato a la massa perquè, de fet, ja no ho fa, tant si té com si no té el segell ETG. El que segur que garanteix un bon producte és disposar d'una bona matèria primera, i encara que ara ja no hi hagi campaners que toquin les campanes per Tots Sants, els amics i familiars es continuen reunint per assaborir un bon assortiment de panellets. Així ho demostren els prop del milió de quilos de panellets que consumeixen els catalans per Tots Sants.

Productors
131 pastisseries catalanes ofereixen panellets amb el certificat ETG: 95 a les comarques de Barcelona; 22 a Girona; 8 a Tarragona, i 6 a Lleida
Localització
Catalunya, però també s'elaboren en altres punts de l'Estat espanyol
Consum anual
Prop d'un milió de quilos arreu de Catalunya per Tots Sants, que és quan es concentra la major part del consum
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.