Societat

GEORGE KANNANTHANAM

PROMOU LA DONACIÓ DE CÒRNIA

“La gent no sap que també pot ser donant de còrnia”

A l'Índia no pots ser donant si no ho deixes firmat. No n'hi ha prou amb el consentiment familiar
Al món hi ha uns trenta-set milions de cecs i, d'aquests, uns quinze milions es concentren a l'Índia. Com s'ho explica?
Partim de la base que a l'Índia ja hi viuen 1.200 milions de persones. Un 70% de la població no té accés a un sistema sanitari digne perquè està concentrada a grans extensions rurals, desconnectada de la xarxa d'hospitals. Una infecció als ulls pot derivar en un problema més seriós perquè no és tractada.
Però altres zones del món on es viu en condicions similars no tenen aquestes proporcions.
Jo no acabo d'entendre aquesta desproporció, però les dades són de l'Organització Mundial de la Salut.
Sobreviure en una situació de pobresa extrema deu ser molt difícil. Fins a quin punt la ceguesa complica més l'existència?
Dins la dificultat de ser pobre, tenir un desequilibri com ara la ceguesa ho complica tot cent vegades. Per això volem promoure la donació de còrnia. No podem canviar l'existència de tota aquesta gent, però potser sí que podem millorar la seva salut i les seves condicions de vida.
Quantes persones millorarien la seva qualitat de vida amb un trasplantament de còrnia?
No tenim un número perquè el projecte Project Vision que estem impulsant s'està estenent a tot el món, no només a l'Índia. Al Brasil hi ha 600.000 persones cegues, i un milió a Nigèria. És un projecte global de conscienciació. És un projecte de la congregació dels claretians, amb presència a setanta països, que neix a Bangalore, a l'Índia.
La voluntat és crear un altre banc d'ulls a Bangalore?
Hi ha divuit bancs d'ulls a Bangalore, una ciutat de més de deu milions de persones. Els bancs els tenim, i la infraestructura, i els metges, també. Tenim uns hospitals fantàstics, però ens manquen donants. La llei espanyola diu que tothom és donant en potència si no diu el contrari. A l'Índia, els donants ho han de deixar firmat, no n'hi ha prou amb el consentiment de la família.
Hi ha handicaps culturals o religiosos que frenen la donació?
A totes les religions es poden trobar grups fonamentalistes que estan en contra de la donació.
I tot i això ha anat a més?
Cada cop hi ha més mobilitat, la gent va a les ciutats, i el nivell cultural està creixent. Les universitats estan plenes. A Bangalore hi ha tot tipus d'oferta cultural, tot i que no tothom hi té accés.
Tothom pot ser donant de còrnia?
No tothom és vàlid. S'ha d'analitzar la compatibilitat i la vida que ha tingut la persona per saber quina qualitat té aquella còrnia.
Què espera endur-se de la seva visita a Barcelona?
Aquesta primera fase ha servit per iniciar contactes. He mantingut una reunió amb el Banc de Teixits de Catalunya, que ha anat molt bé. També vaig a Madrid i he estat a Irlanda, amb la idea de fer xarxa i de promoure la donació de còrnia. Em sorprèn trobar gent de setanta anys que no sap que pot donar la còrnia, així que està fallant la informació. Fins i tot a Catalunya hi ha un percentatge més gran de donació d'òrgans que no pas de donació de teixits.
Durant dotze anys va dirigir la Fundació Sumanahalli, d'ajuda a leprosos i infectats per la sida. Què s'endú d'aquella etapa?
Vam fer molta feina. Primer era un centre de leproseria i jo vaig impulsar el treball amb afectats per la sida. Mentre no es trobi una vacuna per a la lepra, el problema no s'eradicarà. L'OMS està duent a terme una gran lluita, però amb el tractament que existeix no n'hi ha prou. Durant el 2012, es van diagnosticar 126.000 casos de lepra nous a l'Índia, i 219.000 casos nous al món. El tractament atura el procés, però si hi arribes a temps. Si vius en una àrea rural, l'estigma és terrible; la família et pot arribar a abandonar. La sida té pitjor solució però l'estigma no és tan gran perquè no es fa tan visible.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia