Societat

Setge a les malalties del cor

El Congrés Europeu de Cardiologia analitzarà el repunt de les morts cardiovasculars

Se celebrarà a partir de demà a Barcelona i reunirà 30.000 especialistes

En els últims dos anys s'ha registrat un repunt de les morts per malalties del cor després de vint anys de reducció progressiva. La crisi econòmica podria ser una de les principals causes d'aquest increment, segons va assenyalar ahir el president de la Societat Espanyola de Cardiologia (SEC), José Ramón González-Juanatey, durant la presentació del Congrés Europeu de Cardiologia, que amb el lema Innovació i cor se celebrarà a Fira Barcelona a partir de demà i fins dimecres.

El congrés, al qual assistiran més de 30.000 especialistes i en què s'exposaran 4.500 estudis diferents seleccionats d'entre els 11.444 informes provinents de més de cent països, pretén ser no només un aparador de les principals innovacions per lluitar contra les malalties cardiovasculars –causa del 47% de les morts a tot Europa–, sinó també una talaia per fer un crit d'atenció sobre les desigualtats que hi ha entre els diferents països a l'hora d'accedir a nous tractaments i intervencions. A més, pretén ser una plataforma per presentar alguns assajos clínics que els organitzadors confien que acabaran suposant un gir en la pràctica quirúrgica.

Però, per damunt de tot, González-Juanatey va insistir en la necessitat de “tractar de l'objectiu de l'equitat” i analitzar “com la crisi ha afectat, no la medicina assistencial, però sí altres àmbits que afecten la salut de la persona”. I va denunciar els desequilibris que hi ha entre països i territoris, posant Catalunya com a exemple. “No pot ser que a Catalunya s'hagi desenvolupat un codi d'actuació en cas d'infart que ha reduït un 50% el nombre de morts per aquestes afeccions” i que “altres comunitats, amb poder per fer-ho, no tinguin cap actuació protocol·litzada”, va subratllar el president de la Societat Espanyola de Cardiologia, partidari “de controlar els tractaments que no aporten valor tenint en compte que el pressupost és finit”.

Primera causa de mort

Amb quatre milions de morts cada any, la malaltia cardiovascular persisteix com a principal causa de mort a Europa i el seu impacte és encara més gran entre les dones. L'any 2012 a Catalunya van morir per afeccions del cor 18.034 persones i, al conjunt de l'Estat espanyol, es van superar les 122.000 defuncions. El repte, segons Juanatey, és “com incorporar la innovació en el sistema públic”. En aquest sentit, el conseller de Salut, Boi Ruiz, va remarcar “la necessitat d'abordar la patologia en el seu millor moment”, i també que les polítiques sanitàries incloguin tots els factors que condicionen la salut de les persones: “el seu codi genètic, el codi postal [en referència a la seva procedència social], els hàbits alimentaris i l'activitat física”.

El director del programa científic del congrés, Keith Fox, va garantir que els avenços científics que s'aniran donant a conèixer durant el congrés són molt rellevants i decisius per millorar la qualitat en els tractaments dels pacients. I la coordinadora de l'ESC per a la premsa local, Lina Badimón, va avançar que “les majors novetats del congrés tractaran sobre noves teràpies, el maneig de la malaltia de l'artèria coronària i lípids, nous dispositius i intervencions d'insuficiència cardíaca, noves dades sobre l'abordatge de l'infart i les últimes evidències en fibril·lació auricular”.

A més, va destacar que al llarg del congrés es donaran a conèixer noves dades sobre les malalties cardiovasculars en la dona, fins fa pocs anys poc representada en les investigacions científiques tot i que encapçala el rànquing de defuncions per causa cardiovascular.

LES FRASES

El repte és com incorporar la innovació en el sistema públic
José Ramón González-Juanatey
president de la SEC
És molt important poder abordar la patologia en el seu millor moment
Boi Ruiz
Conseller de salut de la generalitat

Tallers d'ús de desfibril·ladors a la plaça Universitat

El Congrés Europeu de Cardiologia tindrà un vessant pedagògic important, que no només es plasmarà en les ponències sobre com els factors ambientals i nutricionals incideixen en la prevenció de les malalties cardiovasculars. Tant la Societat Europea de Cardiologia com la Societat Espanyola s'han volgut sumar a la iniciativa Barcelona salut, l'objectiu de la qual és fer de Barcelona “una de les majors ciutats cardioprotegides del món”. És en aquest sentit que ahir el president de la Societat Espanyola de Cardiologia, José Ramón González-Juanatey, va elogiar el programa Codi Infart, un protocol d'actuació urgent impulsat el 2009 que comprèn l'activació d'un seguit de dispositius assistencials que permeten l'atenció quan se sospita que un pacient pot tenir un infart. Barcelona salut s'ha marcat com a repte que l'any vinent totes les farmàcies de Barcelona tinguin un desfibril·lador per reduir, en la mesura que es pugui, el nombre de morts sobtades per infart, que cada any afecten unes 4.000 persones a Catalunya. En el marc del congrés, hi haurà dos estands –un, a la seu del congrés i l'altre, a plaça Universitat– on la gent podrà aprendre a fer servir un desfibril·lador i a fer massatges de reanimació. Les farmàcies que en tinguin també faran demostracions.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia