Societat

Una fundació buscarà pisos buits per a habitatge social

La Taula del Tercer Sector impulsa una iniciativa per aconseguir immobles i destinar-los a persones i famílies en risc d'exclusió

Actualment a Catalunya hi ha més de 400.000 pisos sense ocupar

Catalunya té un dèficit d'habitatge de lloguer social que s'ha fet més que evident en aquest temps de crisi: no arriba al 2% del total d'habitatges de primera residència, quan els estàndards mitjans europeus se situen al voltant del 15%. Davant de la constatació d'aquesta situació, la Taula del Tercer Sector Social , que aplega unes 4.000 entitats, s'ha decidit a posar-hi remei i ha creat la Fundació Hàbitat3, que té com a primer objectiu buscar i obtenir habitatges de lloguer a preus molt baixos per poder destinar-los a persones o famílies en situació o risc d'exclusió.

La taula xifra en uns230.000 els habitatges de lloguer social necessaris. Una xifra que contrasta amb el parc d'habitatges buits, que arriba als 450.000, 100.000 dels quals són propietat de bancs i entitats financeres.

Per aconseguir habitatges, la fundació negociarà amb els propietaris dels pisos buits –administracions públiques, entitats financeres o altres privats– les diferents fórmules per obtenir-los, que poden anar des de la cessió d'ús fins a la donació o la compra. Aquests habitatges es destinaran a cobrir les demandes que rebin de les entitats integrades a la taula o de les administracions públiques per donar allotjament a persones o famílies amb dificultats. En el cas de les cessions d'ús, la fundació respondrà davant dels cedents tant pel que fa al pagament de les mensualitats convingudes com al retorn de l'habitatge en perfecte estat un cop s'acabi la cessió.

Programa social

L'objectiu d'Hàbitat3, però, no acabarà aquí. La utilització d'habitatges per part de persones en situació o risc d'exclusió anirà vinculada a programes o plans d'acompanyament social que tindran com a objectiu facilitar els processos d'inserció social dels adjudicataris.

Com va expressar la presidenta de la Taula del Tercer Sector, Àngels Guiteras, amb la fundació les entitats socials es posen al capdavant i al servei de les persones amb més dificultats per millorar i ampliar el parc d'habitatge social.

En aquest sentit, la presidenta de la fundació, Carme Trilla, va destacar que Hàbitat3 s'ha de convertir “en un instrument de gestió vinculat a totes les entitats del tercer sector, que posi pisos a disposició dels que més ho necessitin”. La gestió del lloguer social, segons el parer de Trilla, és un tema pendent des del sector públic. Així, va recordar que el 100% dels habitatges destinats a lloguer social a Dinamarca i als Països Baixos són gestionats per associacions i fundacions sense ànim de lucre que treballen amb vocació de concertació amb l'administració pública.

El director general d'Hàbitat3, Xavier Mauri, va explicar que la fundació treballarà arreu de Catalunya amb l'objectiu de donar servei al nombre més gran de persones en dificultats. “Buscarem i negociarem amb els propietaris la cessió dels pisos buits, que després seran oferts a entitats, que en última instància els distribuiran entre els que ho necessitin”, va indicar.

La fundació començarà de forma immediata, juntament amb les entitats, a estudiar les necessitats més urgents i buscar pisos buits allà on es necessitin per cobrir la demanda. En una primera aproximació, la taula necessita urgentment uns 350 habitatges.

LES XIFRES

230.000
habitatges
de lloguer social es necessiten actualment a Catalunya, segons la Taula del Tercer Sector.
450.000
pisos buits
hi ha a Catalunya, 100.000 propietat de bancs, 80.000 de nova construcció i i 270.000 de particulars.
60.000
habitatges
formen actualment el parc de lloguer social, a mans, majoritàriament, de les administracions.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia