Societat

Les entitats socials reclamen més suport als joves extutelats per garantir-ne l'emancipació

Un estudi de la Taula del Tercer Sector demostra que els joves tutelats per l'administració es troben en una situació de vulnerabilitat molt més gran que la major part dels joves de 18 anys

Els joves tutelats per l'administració que assoleixen la majoria d'edat es troben en una situació de més vulnerabilitat que la resta de la població de 18 anys i en canvi, se'ls exigeix més responsabilitat i més maduresa per sortir-se'n que en la majoria del jovent. Per això, les entitats socials catalanes reclamen més programes de suport i ajuda als joves extutelats que els permeti emancipar-se amb èxit i assolir la plena autonomia. La Taula del Tercer Sector ha presentat aquest dimarts 'Joves extutelats. El repte de l'emancipació', un informe que recull les problemàtiques del col·lectiu i per això demana un marc legal que garanteixi a tots els territoris l' atenció més enllà de la majoria d'edat.

L'estat espanyol té actualment més de 30.000 infants i joves tutelats i més de 5.000 són extutelats. A Catalunya s'atenen gairebé 2.000 joves anualment i més de 500 s'incorporen als programes oferts per l'Àrea de Suport al Jove Tutelat i Extutelat de la Generalitat de Catalunya. La llei, a Catalunya preveu aquesta atenció un cop els joves han assolit la majoria d'edat i estan obligats a emancipar-se, però el marc legal no és igual a tots els territoris i per això, les entitats socials reclamen més inversió en aquest procés d'emancipació per garantir-ne l'èxit.

Amb el dossier Joves extutelats. El repte d'emancipar-se avui, la Taula del Tercer Sector ha posat sobre la taula la desigualtat d'oportunitats que es troben els extutelats en comparació als joves de la seva mateixa edat que no han estat tutelats per l'administració. Àngels Guiteras, presidenta de la Taula, considera que el marc legal de l'Estat i de moltes comunitats autònomes no garanteix aqueta atenció i el col·lectiu es pot sentir ''desprotegit'' quan s'arriba als 18 anys i per això consideren una prioritat poder fixar aquesta legislació que inclogui com a necessària el suport d'aquests joves.

L'informe alerta que a més de la soledat i la vulnerabilitat que presenten aquests joves, sovint estigmatitzats, se'ls exigeix molt erquè se'ls demana emancipar-se sense suport familiar ni els recursos necessaris per fer-ho. Les entitats socials recorden que només 1 de cada5 joves menors de 30 anys està emancipat a l'estat espanyol i que 867.000 menors de 25 anys estan a l'atur, i un percentatge similar d'aquests joves d'entre els 18 i 24 anys no ha acabat l'ESO. El dossier també para especial atenció al fet que la situació actual, afectada per la crisi, dificulta l'accés al mercat de treball d'aquests joves, ha modificat l'accés a la formació i a l'habitatge, i que per tant, encara s'ha agreujat més la vulnerabilitat d'aquest col·lectiu.

Ana Villa, directora de la Federació d'entitats amb Projectes i Pisos Assistits (FEPA) i autora del dossier ha destacat que per abordar aquesta problemàtica cal el compromís de tota l'administració i ha valorat la gran tasca que s'ha fet els darrers anys a Catalunya tot i remarcar que encara hi ha camí per recórrer. Per Villa els programes més enllà dels 18 anys ''suposen una inversió per rendibilitzar socialment el que ja s'ha invertit'' i per això cal treballar-hi. Villa aposta per exemple, per ''accions preventives'' i un treball abans de complir els 18 anys que faciliti el procés d'emancipació dels joves, implicant-los i fen-los més partícips, ja que si no es culmina amb èxit, poden veure cronificada la seva situació.

Les polítiques de suport als joves extutelats i les accions preventives abans dels 18 anys són dues de les sis propostes que la Taula del Tercer Sector ha presentat amb aquest dossier i que han d'ajudar a garantir la igualtat d'oportunitats entre els joves, entre les quals també hi ha la millora de la coordinació interdepartamental per garantir aquest suport. Les entitats també situen l'accés a l'ensenyament reglat obligatori i post-obligatori com un factor clau per millorar la situació de vulnerabilitat d'aquest col·lectiu així com també desenvolupar una xarxa social i de relacions que potenciï els vincles i els suport dels joves. Des de la Taula també es reclama modificar la legislació que obliga als extutelats estrangers a tenir un contracte d'un any per aconseguir el permís de residència, fet que segons els experts, dificulta amb excés la seva entrada al món laboral.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia