Societat

Un taller diferent que ens fa iguals

Persones amb discapacitat són els monitors d'una visita que descobreix els encants de la vinya

L'activitat, premiada el 2009 com a millor iniciativa contra l'atur, té el suport de Torres

A l'esplanada per a autobusos esperen el Marc, la Isabel i la Divina, els tres monitors del taller Viu la Vinya, una activitat coordinada entre Mas Albornà i Bodegues Torres que permet descobrir tots els encants del món vitivinícola en uns terrenys propietat del mateix celler al terme municipal de Sant Martí Sarroca (Alt Penedès).

El taller, que s'adreça especialment a escoles i instituts –tot i que cada cop el sol·liciten més empreses i famílies– comença amb una exhibició del que es pot fer amb una placa solar. Com per art de màgia, en un obrir i tancar d'ulls, l'energia solar encén diverses bombetes. Els monitors fan bullir amb la placa uns espaguetis en una olla. “Ara, passem a veure l'hort. Hi tenim carxofes i plantes aromàtiques”, detalla la Divina, que fa sis anys que és professora del taller. “M'encanta aquesta feina. Disfruto amb la canalla”, hi afegeix.

Durant l'època de la verema i mesos més enllà –entre setembre i novembre– passen desenes d'escoles pel taller. I grups de turistes vinguts de Rússia, Itàlia o l'Estat francès. És un “no parar”, asseguren els interessats. I, evidentment, durant aquests tres mesos, els monitors van completament de bòlit. Treuen temps d'on no n'hi ha per cuidar l'hort, vigilar la vinya, veremar i, sobretot, preparar els tallers, que són personalitzats i poden incloure una visita a les Bodegues Torres. Una personalització que requereix també que els educadors s'hagin de preparar per respondre qualsevol pregunta. “Hem d'estudiar molt”, emfatitza l'Isabel. “M'agrada molt el que faig ara”, coincideix amb la Divina.

Durant aquesta època de l'any, hi ha menys visitants i els monitors poden dedicar més temps a cuidar l'hort i a estudiar quines novetats poden introduir en les visites amb l'arribada del bon temps. Per a aquesta visita han preparat un taller ben complet.

Abans de passar a veure les vinyes, a tocar-les i a conèixer com es fan els empelts, la Isabel explica en una sala la història de la fil·loxera, com aquest maleït insecte diminut va afectar tant la vinya. En Marc, que també es mostra “encantat” de ser monitor de Viu la Vinya –premi Josep M. Piñol a la millor iniciativa contra l'atur 2009–, es reserva per a l'última activitat del taller. Explica com era la vida de pagès uns segles enrere i com eren els seus vestits. I ensenya a fer pa.

“Estem molt contents de com està funcionant el taller”, explica Isabel Vea, directora de comunicació de Torres, que des del 1999 manté llaços de col·laboració amb Mas Albornà. Per cert, els tres monitors, el Marc, la Isabel i la Divina, pertanyen a aquesta entitat i són discapacitats.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia