Salut

maresme / selva

Retiren l'ERO dels hospitals de Calella i Blanes

Treballadors i empresa arriben ‘in extremis' a un preacord que suposa ajornar el pagament per objectius

No hi haurà acomiadaments a la Corporació de Salut del Maresme i la Selva. Sindicats i empresa van signar ahir al matí un preacord, que s'ha de ratificar dilluns vinent, que suposa noves mesures d'austeritat entre els treballadors d'aquesta empresa, que gestiona entre altres centres els hospitals de Calella i Blanes, però que evita un ERO temporal que planava sobre gairebé un miler d'empleats.

El dia 8 es va presentar l'expedient de regulació a les oficines de Treball de la Generalitat de Catalunya i no va ser fins ahir, en el desè dels quinze dies que permet la llei, que les dues parts van arribar a un acord per deixar-lo sense efecte. Els sindicats van valorar positivament la resolució final perquè “reparteix el sacrifici” entre la totalitat de treballadors i evita la pèrdua de més drets laborals. Per evitar els acomiadaments, tots els treballadors de la corporació hauran de renunciar al pagament de l'assoliment d'objectius durant els dos pròxims anys. Tot i això, segons el preacord, els treballadors no donen per perduts aquests diners, que haurien de ser abonats un cop l'empresa torni a presentar beneficis. “Primer haurà de pagar les altres despeses però, un cop resoltes, ens hauran de tornar aquests complements”, explica Gustau López (CCOO), vicepresident del comitè d'empresa de l'hospital Sant Jaume de Calella. Per garantir el compliment d'aquesta i d'altres clàusules, també s'ha acordat crear una comissió paritària entre la direcció i els representants legals dels treballadors.

L'ajornament dels pagaments per objectius és la mesura que més estalvi suposarà a l'entitat, tot i que ahir ningú va voler posar números a aquesta solució. Tot i això, es van acordar altres punts importants, com ara augmentar el control de les despeses de funcionament, avaluar jubilacions anticipades i ampliar els criteris d'excedències per motius personals. Per part de l'empresa, ningú va voler fer declaracions ahir i es van limitar a emetre una nota conjunta amb els sindicats en què es destacaven “els importants esforços fets per tots els estaments de l'organització per tal que aquesta situació crítica que s'està vivint tingui el menys efecte possible sobre la població”. I és que amb la decisió final adoptada no caldrà suspendre ni tampoc reduir cap servei.

La proposta de preacord va ser sotmesa a referèndum dimecres pels treballadors dels quatre centres de la corporació: l'hospital Sant Jaume de Calella, l'hospital comarcal de Blanes, i els centres sociosanitaris de Lloret i Blanes. La participació va ser d'un 62% i, segons dades del comitè d'empresa, el “sí” va rebre prop d'un 80% de votacions.

LA FRASE

Ens sacrifiquem, però evitem els acomiadaments i les retallades de drets laborals
Gustau López
comitè d'empresa de l'hospital de calella
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.