Salut

sanitat

“La sanitat pública no és una botiga, és un avenç”

La professora de política econòmica de la Universitat de Barcelona Àngels Martínez i el president del Col·legi de Metges de Girona, Benjamí Pallarès, van dir que estan en contra de les retallades

La sanitat és una conquesta social que tothom ha anat pagant amb l'esforç del seu treball

El centre cívic de Breda es va omplir ahir amb motiu de l'acte que es va organitzar en contra de les retallades sanitàries. El municipi de la Selva ha estat un dels que s'han mostrat més actius en contra dels tancaments dels serveis d'urgències, juntament amb Arbúcies i Anglès.

A l'acte, que va tenir un caràcter clarament reivindicatiu, hi van assistir la professora de política econòmica de la Universitat de Barcelona Àngels Martínez i el president del Col·legi de Metges de Girona, Benjamí Pallarès.

L'economista va fer una clara defensa de la sanitat pública, i va aportar arguments contundents contra el tancament de serveis d'urgències durant la nit, i és previst que s'apliquin a partir del dia 12 de setembre a les poblacions de la Selva interior.

Martínez ho va explicar tant en clau política com econòmica. Va deixar clar que el dret a l'atenció sanitària no té res a veure amb una botiga de llegums o amb una empresa immobiliària. La sanitat, va dir, igual que l'ensenyament i altres serveis, “no té preu, sinó valor”.

Va reivindicar clarament que aquests serveis, com ara la sanitat, en realitat són conquestes socials que tothom ha anat pagant amb l'esforç del seu treball, i que ara des de les administracions es pretén donar-los el sentit d'un servei de compra i venda.

Ho va amanir amb dades concretes, com ara que la mitjana europea que es destina a la sanitat en el pressupost és d'un 40%, mentre que a l'Estat espanyol és d'un 32%. Les estadístiques també les va traslladar al món dels medicaments quan va assegurar que a Catalunya es gasten més diners en antiàcids que en cultura. També es va manifestar molt crítica amb el fet que es recepten pastilles per a quasi tot, amb el cost que això comporta. En vista d'aquest panorama, segons va dir, resulta ridícul voler arreglar la qüestió retallant serveis socials com ara la sanitat.

Pel que fa al president del Col·legi de Metges de Girona, Benjamí Pallarès, va ratificar les declaracions que va fer una setmana enrere, en què deia que les retallades afectaven, sobretot, la pràctica mèdica dels professionals. Va tornar a explicar que es tractava de mesures que afectaven la seva responsabilitat envers el tracte als pacients. Va deixar clara la seva oposició a les normes polítiques o econòmiques que incideixin directament en les relacions entre els professionals sanitaris i els pacients. Finalment, va recordar als assistents que dissabte es pretenen tallar les carreteres catalanes com a protesta.

Tot en mans del 112 al Ripollès

Els responsables de sanitat asseguren que han informat els alcaldes dels sis pobles de la vall de Camprodon –ells diuen que no– sobre la reordenació que preveu el tancament nocturn del CAP, cosa que els ha indignat. Fonts del departament recorden que hi haurà un metge de guàrdia i hi han afegit que els usuaris no tenen l'obligació d'anar a l'hospital de Campdevànol –centre de referència situat a més de 40 quilòmetres–. Les fonts remeten a la nota de premsa en què s'informa que el tancament s'aplicarà a partir de dilluns vinent i s'explica que si hi ha cap urgència a la nit els usuaris han de trucar al 112 o al 902 11 14 44, i des d'allà es valorarà quina atenció se'ls ha de donar. Els alcaldes insisteixen en la supressió cautelar del tancament nocturn i amenacen amb mobilitzacions.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.