Salut

salut

Dos brots de sarna afecten set avis de dos geriàtrics de l'Alt Empordà

Aquesta malaltia, molt encomanadissa, es va detectar al sociosanitari Bernat Jaume de Figueres i a la residència Toribi Duran de Castelló

Cinc usuaris i cinc treballadors del centre sociosanitari Bernat Jaume de Figueres s'han vist afectats per un brot de sarna que es va detectar la setmana passada i que ara ja està en procés de remissió. El brot va afectar cinc usuaris d'una part d'una mateixa planta del sociosanitari, per la qual cosa, segons fonts del centre, va ser fàcil de controlar. Així, després de comunicar-ho a la unitat d'epidemiologia dels serveis territorials de Salut, els responsables d'aquesta unitat van informar els responsables del centre de les mesures que s'havien de prendre: l'aïllament dels afectats de possibles contactes per evitar l'extensió de la infecció, el tractament tòpic i el tractament de la roba amb què havien estat en contacte a temperatures molt elevades. Els afectats no van tenir cap complicació arran d'aquesta infecció i 24 hores després de rebre el tractament ja van poder rebre visites de familiars. Com a mesura de prevenció, els treballadors afectats es van haver d'absentar de la feina. “Els brots de sarna no són habituals, però tampoc són completament estranys”, van coincidir a destacar els portaveus de Salut i del sociosanitari.

Si bé inicialment no hi ha indicis que hi hagi relació entre els dos brots, es van detectar tres casos i se'n va sospitar de tres més a la residència Toribi Duran de Castelló d'Empúries. Segons el seu director, Manel Pons, en concret els casos diagnosticats corresponen a un treballador i dos usuaris. Es van detectar a la segona planta, el passat 19 d'agost i es va procedir a tractar tots els residents –l'asil té 120 places– i també el personal. “Fins i tot es va avisar la gent que estava de vacances perquè fes el tractament amb pomada, i també els usuaris del centre de dia”, concreta el director. Alhora, es va netejar tot el centre –de 4.000 metres quadrats i vuit ales–, sobretot la roba de llit, coixins i matalassos. Aquest procediment es va fer entre el 21 i el 26 d'agost, i dimecres dia 31 es va donar per resolt el focus. Pons diu que desconeix d'on ha pogut venir el brot i destaca que s'ha actuat sempre segons el protocol sanitari. “En deu anys de funcionament no ens havia passat mai”, hi afegeix.

LA XIFRA

13
persones,
entre usuaris i treballadors dels dos centres geriàtrics, han superat la malaltia infecciosa.

LA FRASE

En deu anys de funcionament de la residència, mai no ens havíem trobat amb un cas d'aquests
Manel Pons
director del geriàtric toribi duran de castelló d'empúries

Un àcar que provoca al·lèrgia

La sarna humana és una malaltia de la pell molt encomanadissa provocada per un àcar que només afecta les persones. Els animals domèstics ni la pateixen ni tampoc la transmeten, de manera que en els dos brots de l'Alt Empordà, la infecció s'ha produït per una persona que era portadora de la malaltia. Es tracta d'una infecció que es transmet per contacte. Aquests àcars s'introdueixen dins de la pell, allà fan ous i produeixen una reacció al·lèrgica en els infectats, que és alhora el que provoca unes fortes picors. Pot afectar qualsevol persona i no està relacionada amb una falta d'higiene personal.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.