Salut

ciència

Modifiquen un virus perquè mati les cèl·lules del càncer

Experts del Canadà i els Estats Units posen a prova, en una primera fase, la seguretat d'un nou tractament dels tumors

El JX-954 és injectable i no provoca efectes secundaris importants

Un equip liderat per experts de la Universitat d'Ottawa (Canadà) i l'empresa Jennerex Inc. (EUA), ha posat a prova amb èxit la primera fase d'un nou sistema de lluita contra el càncer. L'objectiu de la recerca que descriu aquesta setmana a través de la revista Nature l'equip encapçalat per John Bell i David Kirn és fer servir una substància –el JX-954–, que conté virus modificat genèticament, per atacar de forma selectiva les cèl·lules tumorals. Un dels avantatges del nou sistema és que el tractament es pot administrar amb una injecció intravenosa, i serien els mateixos virus modificats els que s'encarregarien de buscar i destruir les cèl·lules canceroses, sense matar les cèl·lules sanes del pacient.

El JX-954 ha estat posat a prova anteriorment en models animals i teixits humans en laboratori. En la fase actual de la recerca, els investigadors han provat la substància en 23 pacients amb diferents tipus de càncer en fase avançada per comprovar la seguretat d'aquesta substància. “Amb tractaments de quimioteràpia, els pacients pateixen efectes secundaris molt importants; en canvi, en la prova amb JX-954 els pacients que han rebut les dosis més altes han tingut només unes 24 hores de símptomes similars a un refredat”, ha explicat John Bell, director científic de Jennerex i investigador a l'Institut de Recerca de l'Hospital d'Ottawa.

Tot i que l'assaig estava dirigit exclusivament a comprovar la seguretat del medicament, els experts apunten que en sis dels vuit pacients que van rebre les dosis més altes del nou medicament els tumors es van estabilitzar o disminuir. A més, en set d'aquests vuit pacients, es va comprovar que els virus que atacaven els tumors s'havien mantingut en les cèl·lules canceroses i no havien afectat les sanes.

En la fase 2b de l'assaig, els investigadors tenen previst tractar 120 voluntaris afectats amb càncer primari de fetge o carcinoma hepatocel·lular. Bell ha detallat que en assajos anteriors s'havia detectat una activitat molt forta en el càncer de fetge, possiblement perquè alguns tipus de càncer de fetge són causats per virus. El JX-594 es deriva d'una soca del virus antigament utilitzat per combatre la verola.

Descoberta sobre la pell

Per altra banda, un grup d'investigadors del Centre de Regulació Genòmica (CRG) de Barcelona han descobert una proteïna, la Cbx4, que influeix en l'envelliment i la diferenciació de les cèl·lules mare encarregades del manteniment de la pell, i també relacionada amb el desenvolupament de tumors. Segons el científic Salvador Aznar-Benitah, investigador del Grup d'Homeòstasi Epitelial i Càncer, la troballa demostra que “els processos d'envelliment i diferenciació cel·lular són independents l'un de l'altre, cosa que pot ajudar a comprendre la regulació cel·lular i l'aparició de tumors”. Aznar-Benitah preveu que ara s'intentaran trobar les vies per modular la proteïna i mirar de prevenir el càncer, tot i que caldran anys de recerca.

LES XIFRES

23
pacients
voluntaris han rebut el nou medicament per comprovar-ne la seguretat i els possibles efectes secundaris.
7
dels 8 pacients
que van rebre la dosi terapèutica del JX-954 van veure estabilitzat o reduït el seu tumor.

Per què canvia d'aspecte el tumor

L'encesa o apagada d'uns interruptors moleculars determina el canvi d'aspecte i de dimensió de determinats tumors. Així ho han descobert els investigadors de l'Institut d'Investigació Biomèdica de Bellvitge (Idibell). L'equip de recerca que lidera el doctor Manel Esteller, ha detectat que en els càncers de mama o de còlon, es pot determinar que la inhibició d'unes molècules acaba modificant els tumors. L'equip de recerca de l'Idibell considera que per aturar el creixement dels tumors caldria ara trobar la manera d'impedir que deixin de treballar els inhibidors o mirar de revertir el procés cel·lular des de l'exterior, mitjançant tractament farmacològic. La inactivació facilita el desenvolupament de cèl·lules canceroses. L'objectiu d'aquest grup de recerca és aturar la progressió de les malalties relacionades amb el càncer.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.