Salut

Més retallades en salut

L'hospital de Sant Pau anuncia un ERO temporal que afectarà més de 900 persones

Els de Badalona i Igualada apliquen reajustaments sense acomiadar ningú i a Sant Celoni la CUP demana que també es faci així

Les retallades en la sanitat continuen afectant els centres hospitalaris del país. L'últim a anunciar-les ha estat l'hospital de Sant Pau de Barcelona, que treballa en un expedient de regulació d'ocupació (ERO) temporal que afectarà més de 900 treballadors i que presentarà divendres de la setmana que ve al Departament d'Empreses i Ocupació de la Generalitat. No s'acomiadarà ningú, sinó que s'aplicaran suspensions de jornades. L'objectiu és reduir el dèficit que s'arrossega, de més de 10 milions d'euros. S'arriba a aquest punt després que fracassessin les negociacions amb els treballadors.

L'ERO de l'hospital de Sant Pau es divideix en dos grups. Un primer, el més nombrós, afectarà 825 persones, serà només de quinze dies aquest any i quinze més el següent. La resta, un total de 99 persones, no tornaran a treballar fins al 2013 i estaran quinze mesos sense feina. La majoria dels afectats, la meitat, són metges i infermers, i segons afirma el sindicat UGT a través d'un comunicat, només hi ha vuit treballadors de l'àrea de gerència i direcció. Segons el sindicat, s'aplicaran també altres mesures d'estalvi, com ara “tancar consultes externes els divendres i practicar diàriament tres operacions quirúrgiques menys”. La UGT va avançar que lluitarà per evitar que s'apliqui l'ERO.

Badalona i Igualada

Una situació força diferent es viu a l'hospital de Badalona. El consell d'administració de Badalona Serveis Assistencials (BSA) –l'empresa municipal que gestiona l'hospital i alguns dels CAP de la ciutat– va aprovar ahir per unanimitat el pla de contingència per reduir el pressupost un 8%, 5 milions d'euros, i adaptar-lo a les retallades anunciades pel Catsalut. Tot i la importància de les retallades, no s'acomiadarà cap treballador, segons va anunciar l'alcalde, Xavier Garcia Albiol, president de BSA: “A Badalona no ho fem així, sinó que ajustem d'allà on podem, però ni un metge, ni una infermera ni un administratiu van a l'atur.” El govern local va explicar que l'estalvi s'aconseguirà amb una “reorganització dels serveis que no siguin indispensables”. Una seixantena de persones es van concentrar a l'entorn de l'hospital mentre es feia el consell d'administració. L'alcalde i la gerència de BSA van parlar amb ells.

A l'hospital d'Igualada també s'evitarà aplicar un ERO. En aquest cas, ha estat gràcies a un preacord entre el comitè d'empresa i la direcció del Consorci Sanitari de l'Anoia per reduir el 70% de les pagues per objectius. Ara aquest preacord haurà de ser avalat en les votacions que es faran des d'avui i fins diumenge.

Crida a Sant Celoni

A Sant Celoni la CUP va demanar ahir a l'alcalde, Joan Castaño, que descarti aplicar cap ERO a l'hospital i que hi mantingui tots els llocs de treball. Per això, presentarà en el pròxim ple municipal una moció en aquest sentit. Per la seva banda, els treballadors i la direcció del centre van reprendre les negociacions per evitar acomiadaments.

LA XIFRA

924
treballadors
de l'hospital de Sant Pau de Barcelona quedaran afectats per un ERO temporal.

Model d'urgències “satisfactori”

La implantació del servei d'urgències i emergències (SUE) a la regió sanitària del Camp de Tarragona, que substitueix el servei d'urgències nocturnes clausurat en catorze CAP, ha estat satisfactòria, “de tranquil·litat absoluta”, segons va explicar ahir el conseller de Sanitat, Boi Ruiz, amb les dades dels primers cinc dies de l'entrada en funcionament del servei. Els SUE han fet una mitjana de 5,4 visites domiciliàries en aquest període. Els CAP de la regió del Camp atenien, abans del nou model d'urgències nocturnes, una mitjana de vuit visites i es feia, també de mitjana, una sortida a domicili. El conseller va remarcar que, contràriament a les denúncies formulades des de diversos col·lectius, el tancament dels CAP no ha comportat el col·lapse automàtic de les urgències. De fet, ha estat tot el contrari, ja que al Joan XXIII de Tarragona el nombre d'urgències ha baixat un 3,8% i, al Pius Hospital de Valls, un 7%. Ruiz va anunciar la posada en marxa d'un pla de reordenació sanitària que introduirà “molts canvis d'organització”, i va demanar un grau d'esforç general per mantenir el model assistencial.

i. martínez

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.