Salut

la CRÒNICA

Torna la cançó protesta als CAP

“La seguretat social / de Don Artur Mas / ens deixa sense CAP. / Qué barbaritat!/ Amb la nostrat unitat / no deixarem de lluitar”. Aquesta és la tornada de la veritable cançó de l'estiu a Viladecavalls. Es tracta d'una versió reivindicativa i actualitzada de LaLa felicidad, l'èxit que va popularitzar l'argentí Palito Ortega als anys seixanta. L'autor de la lletra és Juan Pérez del Castillo, un usuari del CAP Ernest Lluch, que està tancat els mesos d'agost i setembre per les retallades sanitàries. Aquest veí del barri de Can Trias està jubilat però havia estat un pallasso professional de circ i va rebre el premi nacional de circ l'any 1961. “He recorregut mitja Europa, sóc pallasso per amor a l'art i ho porto a la sang”, explica.

Aquest veí es va inspirar en les chirigotas típiques de Cadis, la ciutat on va néixer. “Sense voler, en dues estonetes va escriure les cançons de formes improvisada”, indica Juanito, com és conegut entre els acampats del CAP Ernest Lluch. La lletra li ha sortit del “sentiment d'indignació que tenim tots; volem que se'ns escolti”. Si més no, la cançó acaba amb un crit de guerra: “no ens cansarem,/ junts lluitarem / i resistirem. /Amb la nostra unitat / no deixarem de lluitar”. La inspiració de la música també el va fer triar una altra cançó per fer la seva versió. Es tracta d'un dels boleros més coneguts de Los Panchos: Sabor a ti. Encara que sembli impossible que un tema d'amor es converteixi en una himne de protesta, Juan Pérez del Castillo ho ha aconseguit. L'inici de la cançó ho diu tot: “Tants anys cotitzant / la seguretat pagant/ i ara ve l'Artur Mas / amb la seva tisora a retallar / la nostra salut”.

Els acampats al CAP de Can Trias van gravar aquestes cançons, que reprodueixen en cada una de les concentracions de protesta que fan. Tothom se sap la lletra i la canta acompanyant l'autor, amb la sensació que els actes reivindicatius a Viladecavalls no estan renyits amb moments de distensió i diversió. L'autor d'aquests dos èxits musicals és el més reivindicatiu. “Vull que la canti tot Catalunya”, va destacar, perquè “interessa que es conegui el que estem passant aquí amb el tancament del CAP”. Aquest pallasso de circ jubilat està escrivint la lletra de la tercera cançó, que promet ser també un boom.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.