Salut

segrià

Vaga de zel dels metges de l'Arnau de Vilanova a Lleida

Inicien una protesta per seguir al peu de la lletra els protocols i atendre per criteris mèdics i no econòmics

La mesura és indefinida després de les fortes retallades establertes a l'hospital

Els metges de l'hospital Arnau de Vilanova de Lleida van començar ahir una vaga de zel indefinida per protestar contra les retallades que el Departament de Salut i, sobretot, la direcció del centre sanitari de referència de Ponent, està aplicant des de fa mesos.

Els facultatius, segons van acordar en una assemblea celebrada divendres passat, van decidir protestar d'aquesta manera i a partir d'ahir es van limitar a atendre els pacients només en funció de criteris mèdics, deixant de banda els econòmics que imperaven fins ara seguint instruccions de la direcció, segons portaveus del Sindicat de Metges. L'esmentada assemblea, segons altres fonts consultades, va ser multitudinària.

D'aquesta manera, no s'acceleraran les altes mèdiques per alliberar llits si el pacient no està totalment restablert de la seva dolència. Tampoc no es prioritzarà la prescripció de medicaments genèrics si no es consideren els més adequats i se sol·licitaran les proves i analítiques que es considerin adients, encara que algunes siguin cares. Els metges, per tant, seguiran escrupolosament els protocols sanitaris establerts al marge del seu cost econòmic.

La vaga de zel és el resultat a mesos de retallades, que van començar abans de l'estiu amb el tancament de desenes de llits i amb la reducció d'hores de funcionament de les sales d'operacions, una mesura que es va complementar amb altres reduccions de serveis a l'hospital de Santa Maria, l'altre centre públic de la ciutat.

Els sindicats sanitaris també han denunciat l'acomiadament de prop de 400 persones, entre interins i substituts, que no es compensen amb la pròxima incorporació de 95 funcionaris que va anunciar el departament.

Els sindicats també han alertat que el tancament de llits es podria ampliar durant més temps. Finalment, des de Salut també s'han eliminat les guàrdies diürnes i ha demanat la reorganització dels diferents serveis, ja que només es pagaran les guàrdies de nit. Aquesta darrera mesura suposa per als facultatius interins una retallada de fins al 30% en les seves retribucions.

LA XIFRA

200
metges de prop de 220
que té l'Arnau de Vilanova van participar en l'assemblea que va acordar la protesta.

LA XIFRA

100
llits tancats
des de l'estiu i els sindicats alerten que molts d'aquests es podrien mantenir fora de servei.

Salut no accedeix a obrir el CAP de Viladecavalls

El consistori de Viladecavalls no ha convençut el Departament de Salut perquè obri el CAP de Can Trias abans del 30 de setembre, tot i la pressió dels veïns que fa dos mesos que hi fan tancades.

Protestes i tancades en diversos CAP de la Selva interior

Centenars de persones de diversos municipis de la Selva interior van protestar ahir pel tancament nocturn de les urgències dels ambulatoris de la zona, fet que els obligarà a anar a l'Hospital de Santa Coloma de Farners en cas de necessitat. La de Breda, on es van concentrar un centenar de veïns, va ser la més nombrosa d'unes mobilitzacions que també es van fer a Arbúcies, Hostalric, Vidreres i Anglès. Els veïns volien passar la nit als CAP.

N. forns

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.