Salut

salut

Estudi sobre la deshabituació del tabac i els ictus

La recerca posa en relleu que la zona del cervell afectada per l'infart pot ser clau per deixar de fumar

Un estudi sobre la deshabituació tabàquica en pacients que han tingut un ictus o infart cerebral demostra que el lloc on s'ha produït la lesió i la intenció de deixar de fumar que tenia anteriorment l'afectat són molt importants a l'hora d'aconseguir abandonar el tabac. L'autora principal de l'estudi és Rosa Suñer, infermera de l'hospital Josep Trueta de Girona, antropòloga i doctora per la UdG i professora associada de la Facultat d'Infermeria de la UdG. En l'estudi també hi han participat investigadors de la unitat de neurologia del Trueta, de l'institut de recerca sobre qualitat de vida de la UdG i de l'hospital Germans Trias i Pujol de Badalona. L'estudi va ser publicat fa pocs dies per la prestigiosa revista científica Stroke.

Aquesta recerca és la primera que estudia la deshabituació tabàquica en persones afectades per un ictus al llarg d'un any tenint en compte factors biològics i psicològics. L'estudi s'ha fet amb una mostra de 110 persones que eren fumadores en el moment de tenir un ictus cerebral i que van ser ingressades al Trueta. Els experts van analitzar diverses variables lligades amb la lesió neurològica que havien patit, com ara la localització de la lesió. I es va estudiar si estava afectada una zona del còrtex cerebral coneguda com a ínsula. L'afectació de la zona insular és fonamental per la deshabituació tabàquica, ja que aquesta part del còrtex té un rol important com a mediadora del desig compulsiu de consumir drogues i les lesions que s'hi produeixen poden anul·lar aquest desig.

Així, i d'acord amb les conclusions de l'estudi, en el moment de rebre l'alta, el 89% dels pacients amb lesions a l'ínsula van dir que no fumaven. Entre tres i sis mesos després de l'ictus, el 81,5% dels pacients amb la zona insular afectada continuaven sense fumar i al cap d'un any seguien sense fumar el 70% dels pacients amb la zona en qüestió afectada.

Més possibilitats d'èxit

D'altra banda, les persones que tenien intenció de deixar de fumar abans de tenir l'ictus van tenir set vegades més possibilitats d'èxit en deixar de fumar respecte a les que no s'ho havien plantejat. En el cas dels que tenien l'ínsula afectada, aquestes possibilitats d'èxit eren 5,4 vegades més elevades. Les persones amb aquesta zona afectada van tenir
menys dificultats i menys urgència de fumar.

LA XIFRA

70%
dels pacients
amb la zona insular afectada continuaven sense fumar un any després d'haver tingut l'ictus.

Tabac i hipertensió, factors de risc

Només un de cada tres pacients de la mostra de l'estudi va relacionar el fet de tenir l'ictus a l'hàbit tabàquic. Els experts recorden que una persona fumadora té més risc de tenir un ictus que una persona no fumadora, i que aquestes possibilitats s'incrementen si la persona és, a més, hipertensa. En la persona amb ictus que abandona el tabac, aquest risc va disminuint, de manera que al cap de cinc anys es troba en la mateixa situació que una persona que no és fumadora. Suñer diu que encara hi ha molta feina a fer quant a informació.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.