Salut

salut

Baixa el nombre de donacions de sang a la demarcació de Girona després de 34 anys

A la ciutat de Girona es durà a terme demà una marató de sang, l'última que es farà aquest any a Catalunya, i els organitzadors confien a superar les 500 bosses

Després de 34 anys d'increments continuats del nombre de donacions de sang a les comarques gironines, el 2011 es tancarà amb una davallada d'un miler de bosses. Així va assenyalar-ho ahir el president de la Federació Catalana de Donants de Sang, Marc Ibars, durant la presentació de la marató de donació de sang que s'ha organitzat per demà a la ciutat de Girona, on es confia arribar a les 500 donacions. El cap del servei de sang i teixits a Girona, el doctor Joan Profitós, va treure importància a aquesta davallada recordant que la demarcació de Girona se situa al capdavant de Catalunya amb 58 donacions per 1.000 habitants i any; un índex que se situa per sobre la mitjana catalana (de 39 donacions per 1.000 habitants), de la mitjana europea i ocupa el segon lloc a l'espanyola. Així que, tot i el descens d'aquest any, les comarques gironines són autosuficients des de l'any 1992.

La marató de sang de demà a Girona –l'última d'aquest any a Catalunya– es durà a terme de les 10 del matí a les 9 del vespre de manera ininterrompuda a la sala Carles Rahola de l'edifici de la Generalitat a Girona. L'objectiu d'aquesta activitat és sensibilitzar sobre la necessitat de prendre costum de donar sang i, sobretot, captar nous donants.

L'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, va fer ahir una crida a donar sang als treballadors del consistori, als ciutadans de la ciutat i a les persones que demà hi vindran per treballar o de passada. “Una donació per Nadal no fa mal”, va dir Puigdemont, que va recordar que per prendre-hi part només cal tenir més de 18 anys o pesar més de 50 quilos.

Per la seva banda, el delegat del govern de la Generalitat a Girona, Eudald Casadesús, va engrescar els gironins a prendre part de la marató tot destacant les característiques pròpies dels catalans: l'emprenedoria i la solidaritat.

En l'edició de l'any passat, que es va fer per aquesta època però uns dies abans, van participar-hi un total de 669 persones, una quantitat que va doblar les previsions dels organitzadors.

La comissió organitzadora treballa per compaginar la donació de sang amb una jornada festiva. En aquest sentit, ja hi ha programada una cercavila gegantera amb la Fal·lera Gironina que sortirà de la Rambla i anirà fins a la seu de la Generalitat. Durant tot el dia, els participants podran provar els tastets de l'Escola d'Hostaleria.

LA XIFRA

58
donacions
per 1.000 habitants i any. Aquest és l'índex de donació a la demarcació i que supera la catalana.

LA FRASE

Una donació per Nadal no fa mal. Estic convençut que la resposta dels gironins serà molt bona
Carles Puigdemont
alcalde de l'ajuntament de girona

Plaquetes per a tot Catalunya fins al dia 26

Els organitzadors de la marató de donació de sang demà a Girona confien superar les 500 bosses, la quantitat òptima per assegurar la reserva de plaquetes per als hospitals de Catalunya des del dia 23 fins al 26 inclòs. “La sang que aconseguim a Girona servirà per fer plaquetes, que tenen només cinc dies de vida. De manera que les plaquetes que es consumiran per Nadal seran gironines”, va manifestar ahir el doctor Profitós. Amb tot, Profitós va indicar que en aquests moments hi ha prou reserves al banc de sang. En la marató de donació de sang a Girona de l'any passat, que es va fer per aquesta època però uns dies abans, van participar-hi un total de 669 persones, una xifra que va doblar les previsions dels organitzadors.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.