Salut

salut

Un 13,5% dels adolescents de l'Alt Empordà van a l'institut sense esmorzar

La taula de salut jove detecta mals hàbits alimentaris en un estudi entre els alumnes de 3r i 4t d'ESO

Alerta de la falta d'una dieta variada entre el jovent

Un 13,5% dels adolescents de tercer i quart d'ESO de l'Alt Empordà van a l'institut sense esmorzar. Ho han detectat els responsables de la taula de salut jove de la comarca, en un estudi fet entre els estudiants de tercer i quart d'ESO. En el primer cas, el percentatge és del 12%, i en el segon, puja al 15%. Els responsables de la taula alerten que aquest mal hàbit alimentari “repercuteix en el rendiment escolar i en la salut”, segons explica el coordinador del projecte, el tècnic de Joventut del Consell Comarcal, Vicenç Cànoves. A través de les activitats que organitza la taula de salut, s'han detectat també altres mals hàbits alimentaris, com ara la reducció de la varietat d'aliments en la dieta de part dels adolescents de la comarca. En concret, s'ha trobat que hi ha, sobretot noies, que “només mengen 20 o 25 aliments bàsics i això és un problema per la salut, la dieta, que ha de ser variada (amb més d'un centenar d'aliments) i equilibrada”, explica el tècnic, que hi afegeix: “D'aquesta manera hi ha molts nutrients i vitamines essencials que no prenen”. Precisament, sobre els aliments que mengen o no mengen aquests joves, la taula de salut jove dóna xifres sobre què mengen i què no mengen els joves: el 95% mengen carn, mentre que només el 33% mengen peix i el 32%, verdures. En el cas de la fruita, el percentatge només és del 20%. “Som el que mengem –destaca Vicenç Cànoves– i, per exemple, qui menja molta carn és més compulsiu i amb tendència a l'obesitat. En canvi un vegetarià és més tranquil”. Entre els motius dels mals hàbits del jovent, Cànoves hi veu “el canvi generacional a casa, on l'àvia era qui cuinava i ara falta temps, s'improvisa i no se segueixen els criteris d'una dieta sana”.

LES XIFRES

12
per cent dels alumnes
de tercer d'ESO no esmorzen, segons els responsables de la taula de salut jove.
15
per cent dels joves
de quart d'ESO són els que no esmorzen, és a dir, tres punts més que un curs anterior.
20
per cent de consultats
no mengen fruita i el 32% no mengen verdura. En el cas del peix, és del 33 per cent.

Què fa la taula de salut jove?

La taula de salut jove, que fa cinc anys que funciona, fa projectes a la comarca, com ara campanyes d'educació afectiva i sexual, prevenció de drogodependències, consum responsable d'alcohol, entre d'altres. El coordinador del projecte, el tècnic de Joventut del Consell Comarcal, Vicenç Cànoves, destaca com a balanç “el compromís dels membres de la taula en generar dinàmiques i programes de manera constant per la millora dels hàbits saludables dels i les joves”. Una de les experiències que es va presentar en l'última taula de salut va ser la de Castelló d'Empúries, on atenen les consultes dels adolescents a través de les xarxes socials i on s'ha detectat un ús molt més freqüent per part dels joves.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.