Salut

Més poblacions ofereixen terres per conrear cànnabis

L'Associació Barcelonina Cannàbica d'Autoconsum reconeix que municipis i particulars s'han ofert a participar en el projecte tant si el de Rasquera fracassa com si no

L'entitat, que va néixer fa dos anys, té ja 5.000 socis

Diversos ajuntaments de l'Estat espanyol s'han posat en contacte amb l'Associació Barcelonina Cannàbica d'Autoconsum (Abcda) per oferir els seus terrenys per a futures plantacions de cànem indi, tant si prospera l'opció de Rasquera com si no. Una portaveu de l'entitat barcelonina, Marta Suárez, qualifica de “veritable allau” la quantitat d'ofertes que han rebut des que, a finals de febrer, va transcendir el seu acord amb l'Ajuntament de Rasquera per establir-hi plantacions destinades a l'autoconsum.

Les propostes han arribat de diferents punts de l'Estat espanyol, entre altres el País Basc, Granada i Sevilla, tant des d'ajuntaments com de propietaris de terrenys particulars on establir-hi els cultius. “Hem rebut una allau d'ofertes de municipis i de particulars que tenen terres o hivernacles i que ens feliciten per la iniciativa. Ha aflorat una quantitat d'ofertes molt important”, explica Suárez. “Cada territori ofereix possibilitats de cultiu diferents. No és el mateix plantar a la vessant atlàntica que a la mediterrània ni tampoc a segons quines alçades”, informa Suárez, que recorda que no fa més de cent anys les plantacions de cànem estaven generalitzades a l'Estat espanyol.

Suárez no descarta haver de buscar altres emplaçaments, tot i que es mostra esperançada a arribar a plantar cànnabis a Rasquera. “Si necessitem ampliar la producció i no en fem prou amb els terrenys de Rasquera o ens arriba una oferta interessant, l'estudiarem. Per què no?”, diu. “La idea és que això vagi creixent”, assegura.

Altres grups de consumidors de cànnabis que donen suport a l'entitat barcelonina també s'han desplaçat en els últims dies al municipi del Baix Ebre i estudien “la possibilitat de replicar tan aviat com sigui possible” el projecte ja aprovat però en fase de consulta.

L'Associació Barcelonina Cannàbica d'Autoconsum (Abcda) no és l'única que hi ha activa a Barcelona. De fet, va néixer fa dos anys al barri de la Barceloneta, on encara manté la seva seu social, en un espai d'escassament 30 m² i s'emmiralla en altres d'anteriors, entre elles La Maca, el Moviment Associatiu Cannàbic d'Autoconsum establert t a Badal, al districte de Sants-Montjuïc. La idea, segons expliquen des de l'entitat, va sorgir de cinc amics de diferents procedències geogràfiques (catalans, holandesos, italians, eslovens) i professions diverses però veïns de la Barceloneta, que van veure la necessitat de fundar una associació d'autoconsum que els protegís.

La seu del carrer del Mar va quedar oberta als socis el febrer del 2010 i en aquest temps, dels cinc socis inicials s'ha passat als gairebé 5.000, dels quals el 30% fan un ús terapèutic de la marihuana que consumeixen, contra el 70% que en fa un ús lúdic. La majoria són dels barris de la Barceloneta i de Ciutat Vella però també tenen socis de Granollers, Manresa o fins i tot Lleida i Girona.

L'associació es finança amb les aportacions dels socis, 10 euros anuals de quota fixa i contribucions de recollida de 20 euros (per a tres grams de cànnabis) o de 40 euros (per a 6 grams) que es poden abonar tantes vegades com vulgui el soci segons les seves necessitats, amb el límit de 6 grams al dia.

De fet, el procediment per associar-se és similar a altres associacions cannàbiques ja existents. El soci ha de ser major de 21 anys i ha d'estar recomanat per un altre soci. L'entitat entrevista el candidat i el soci que l'ha recomanat i li demana informes mèdics (si li cal) alhora que se l'informa del funcionament intern, la legislació i les mesures bàsiques de prevenció de riscos, tant per salut com per seguretat. Si el seu consum és elevat se l'orienta per reduir-lo. A l'entrevista, el candidat ha d'indicar quina és la seva previsió de consum, però no podrà retirar més de sis grams diaris per al seu propi consum ni oferir-lo a terceres persones.Els socis poden informar-se a la web de l'entitat de quin és el menú del dia, per si la varietat de marihuana que aquell dia pot anar a recollir s'adequa als seus gustos o necessitats o no. A banda de cànnabis, l'associació elabora altres productes, com resines o olis per fer fregues.

Els socis només poden venir recomanats per altres socis en actiu
Marta Suárez
portaveu associació cannàbica
Les associacions cannàbiques neixen per protegir els consumidors, que són els més perjudicats per la llei
Tenim l'objectiu de fer avançar la legislació actual però en cap cas volem transgredir-la ni fer un pas més enllà
10
euros
és la quota anual obligatòria per als socis, però hi ha també quotes per a la recollida del producte.
5.000
socis
té l'Associació Barcelonina Cannàbica d'Autoconsum, el 30% dels quals fan un ús terapèutic del cànnabis.

Proposta per col·laborar amb l'hospital del Mar

La implicació de l'Associació Barcelonina Cannàbica d'Autoconsum (Abcda) amb el barri de la Barceloneta ha estat, des de la seva creació, un dels objectius principals, explica Marta Suárez. De fet, participa en la comissió de seguiment del Consell de Barri i en la Taula de Seguretat. “Estem en un barri on els consums estan molt arrelats”, explica Suárez, “i treballem per la reducció i el control d'aquests consums”.

A més, recentment estan col·laborant “de manera informal” amb infermeres comunitàries de l'hospital del Mar i del centre d'atenció primària (CAP) del barri que tracten amb pacients amb problemes de salut mental, entre altres. La voluntat “per totes dues parts” és que la col·laboració deixi de ser informal i estigui organitzada.

A l'Abcda hi treballen una quinzena de persones però també es contracta molt personal extern, entre ells pèrits agrícoles que supervisen la qualitat de les terres per conrear. Hi havia prevista per al febrer l'obertura d'un nou local al Born que s'ha ajornat.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.