Salut

Compte enrere per cobrar un euro per cada recepta

Les farmàcies començaran a cobrar la taxa la vigília de Sant Joan

La quantitat màxima a pagar serà de 61 euros anuals i només en queden exemptes les rendes mínimes

Ruiz defensa que la mesura és “solidària”

Els ciutadans que, a partir de dissabte vinent, vigília de Sant Joan, vagin a buscar a la farmàcia medicaments receptats per un metge del Servei Català de la Salut (Catsalut) hauran de començar a pagar un euro per cadascun dels fàrmacs dispensats. Les farmàcies ja ho tenen tot a punt per començar a cobrar aquesta taxa, amb la qual el Departament de Salut preveu recaptar uns 50 milions d'euros aquest any i “estalviar-ne uns quants més”, segons va afirmar ahir el conseller, Boi Ruiz, que confia que la mesura contribuirà a reduir el consum de medicaments a Catalunya.

El conseller va tornar a assegurar que la taxa “no suposarà una barrera per a les persones amb menys recursos a l'hora d'accedir als medicaments”, ni tampoc “una penalització per als malalts crònics”, que són els que consumeixen més fàrmacs. En aquest sentit, Ruiz va recordar que s'ha establert un límit perquè cap ciutadà hagi de pagar més de 61 euros anuals per aquest concepte, encara que consumeixi més medicaments. Per a aquest any, el límit s'ha situat en 36 euros, ja que la taxa només s'aplicarà durant sis mesos.

Segons dades de Salut, l'euro per recepta suposarà a cada ciutadà una despesa mitjana de 13 euros l'any. Però aquest càlcul disfressa una realitat menys equitativa, ja que, a la pràctica, un 12% de la població –unes 800.000 persones, que són pensionistes i/o malalts crònics– arribaran als 61 euros anuals, mentre que al voltant del 30% dels ciutadans –persones joves i sanes– no hauran de pagar res, ja que no consumeixen cap medicament amb recepta al llarg de l'any. Només 127.000 persones (beneficiàries de pensions mínimes) quedaran exemptes de la nova taxa.

El conseller va defensar el “principi solidari” de l'anomenat tiquet moderador, ja que, segons va afirmar, s'aplicarà amb l'objectiu de “disposar de més recursos per a tothom”. Ruiz també va insistir que la mesura és més “dissuasiva que no pas recaptatòria”, ja que Salut preveu que el pagament d'un euro per cada recepta farà que alguns ciutadans deixin d'acumular a casa medicaments –com ara analgèsics, llàgrimes artificials, antihistamínics, broncodilatadors, etc.– que el metge només prescriu en cas que apareguin certs símptomes o molèsties. “Potser amb aquesta barrera, el pacient s'ho pensarà més abans d'emportar-se un fàrmac que no li cal”, va afirmar Ruiz.

Si un ciutadà es nega a pagar l'euro per recepta, el farmacèutic li dispensarà el fàrmac, però l'usuari haurà d'omplir un paper on quedi constància de la seva negativa i Salut iniciarà la denúncia corresponent. “Pagar l'euro forma part de la consciència social. Qui s'hi negui perjudica tota la població”, va sentenciar el conseller.

L'any passat es van dispensar 155 milions de receptes, que van suposar una despesa de 1.692 milions d'euros (233 euros per persona). Un de cada quatre euros destinats a sanitat es gasta en receptes.

LA XIFRA

1.692
milions
d'euros va gastar Salut l'any passat en receptes, a banda de 600 milions més en medicació hospitalària.

Com s'aplicarà i a qui afectarà la nova taxa

Data d'inici:

Dissabte, 23 de juny

Com es pagarà?

L'usuari (o la persona que vagi a buscar la medicació) abonarà a la farmàcia, en el moment de la dispensació, un euro per cada medicament (envàs) receptat.

Hi ha límits?

Cada ciutadà pagarà un màxim de 61 euros anuals (aquest any el límit serà de 36 euros). Aquest màxim s'aplica a títol individual. Una aplicació informàtica alertarà el farmacèutic que l'usuari ha arribat al límit.

Qui ha de pagar?

Tots els ciutadans excepte les persones (i els seus beneficiaris) que cobrin una pensió no contributiva, la renda mínima d'inserció, una pensió assistencial del Fons d'Assistència Social (FAS) o una prestació de la llei d'integració social dels minusvàlids (Lismi).

Afecta tots els medicaments?

La taxa només s'aplica sobre els fàrmacs receptats pel Catsalut i dispensats en una farmàcia de Catalunya (al marge d'on visqui l'usuari). No afecta els medicaments amb un preu inferior a 1,67 euros per envàs, ni tampoc els productes dietoterapèutics. La taxa tampoc s'aplica sobre els medicaments dispensats en hospitals ni sobre els receptats per mútues de treball.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.