Salut

JOSEP BRUGADA,

METGE ESPECIALISTA EN CARDIOLOGIA I MORT SOBTADA

“Uns consells per cuidar el cor?, primer: sigui feliç”

El doctor Josep Brugada (Banyoles, 1958) i els seus dos germans, Pere i Ramon, són cardiòlegs especialistes en mort sobtada, un incident que es pot evitar amb una bona prevenció. A la literatura mèdica hi figura, des de l'any 1996, la síndrome de Brugada, que van definir gràcies als seus estudis. Director mèdic de l'hospital Clínic de Barcelona, impulsa instal·lació d'aparells de desfibril·lació en tots els llocs públics
Impulsem un projecte perquè s'instal·lin desfibril·ladors a
totes les farmàcies
de Barcelona
Què provoca la mort sobtada?
El 88% dels casos és per causa cardíaca. I li pot passar tant a una persona que sap que té un problema cardíac com a una altra que no.
Per què succeeix?
Perquè hi apareix una fibril·lació ventricular, una arítmia. L'activitat elèctrica del cor o bé desapareix o es torna caòtica. La sang no arriba al cervell i perds els sentits en nou o deu segons. El cervell és molt sensible a la falta d'oxigen. Si en els següents entre quatre i nou minuts no rep sang, arriba la mort.
Quines són les altres causes que la provoquen?
L'hemorràgia cerebral o embòlia pulmonar massives, una ruptura de l'aorta...
La mort sobtada és inevitable?
No. I cal lluitar contra aquesta idea.
Sí, però com?
Primer hem de ser capaços d'identificar les persones que poden ser-ne víctimes, com ara les que han registrat algun cas a la seva família. Per exemple, la gent que fa vida normal i que vol córrer una marató i que sotmet el cor a un estrès formidable sense haver fet abans una exploració cardiològica. Potser tenen una petita anomalia que, amb la marató, es multiplica per mil i llavors es torna letal.
La reanimació és possible?
Sí. Amb un desfibril·lador: un xoc elèctric que fa que el cor torni a funcionar correctament.
Vostè defensa que se n'instal·lin arreu. Però jo gairebé no n'he vist.
Doncs comencen a haver-n'hi. Costa, però hi van entrant, sobretot en organismes públics, aeroports, clubs esportius i alguna empresa privada. Amb el meu germà Ramon, degà de la facultat de Medicina de la Universitat de Girona i cardiòleg, impulsem un projecte amb la Diputació i les autoritats sanitàries perquè s'instal·lin a tot el territori de Girona. Volem 750 desfibril·ladors, i ja n'hi ha 500.
Satisfet amb l'experiència?
Ja s'han salvat tres vides.
I la resta del país, què?
Impulsem un projecte perquè s'instal·lin desfibril·ladors a totes les farmàcies de Barcelona.
Perdoni, però, si vostè em dóna un desfibril·lador, m'enramparé...
No. S'engega, es posen les pales a banda i banda del pit i l'aparell ho fa tot. Si el pacient no té cap problema cardíac, no funcionarà.
A qui afecta més la mort sobtada?
Gent d'entre 45 i 65 anys que tenen un infart de miocardi.
Per què aquesta franja?
Acostuma a ser gent que ha fet esport fins als 30 anys. Es casen, deixen de fer esport. Fumen, fan vida sedentària, s'engreixen. Als 45 o als 50 anys volen cuidar-se i es compren una bicicleta...
Sembla que parli de mi!
Doncs, si abans de fer esport vostè no se sotmet a una prova cardiovascular, es posa en risc.
I si faig la prova, què sabré?
Si el seu cor està en condicions. Si el metge hi veu algun problema, li dirà quin esport pot fer i quin no. Quan es fa esport sense criteri apareixen morts sobtades als 50 anys.
Què he fer per cuidar el cor?
Primer: sigui feliç. La felicitat física i mental tenen a veure. Segon: cuidi's. Si no fuma, el risc cau dràsticament. Tercer: mengi bé i variat, sense excessos. Quart: faci algun control periòdic de colesterol, sucre, pressió... I cinquè: faci exercici.
És que no tinc temps...
Camini mitja hora cada dia. A pas viu, no mirant aparadors. No cal córrer, però suï una mica.
Tothom ha d'anar al cardiòleg?
Tampoc. Però tothom que faci un esport amb fitxa federativa hauria de fer-se una exploració. Ara treballem amb la Secretaria General de l'Esport per estendre aquesta mesura a tots els nens i adolescents que fan esport. Detectaríem a temps els problemes grossos.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.