Salut

Salut

Dos milions d'urgències

L'hospital Josep Trueta de Girona celebra avui el trentè aniversari de la posada en marxa del servei d'urgències

Actualment, s'atenen anualment 80.000 pacients en aquesta unitat del centre

Avui fa 30 anys de la inauguració del servei d'urgències de l'hospital Josep Trueta de Girona, una unitat que ha sofert importants transformacions i per la qual han passat prop d'1.800.000 pacients i 1.700 professionals. Actualment, el servei atén anualment un volum de 80.000 casos, xifra que representa unes 190 visites diàries. En els primers anys de vida de l'hospital, que va obrir portes el 1956, els pacients eren rebuts a la porta d'entrada del centre per un zelador. I aquest els enviava a la planta que li semblava en funció del que explicaven els malalts. L'arribada de les primeres promocions de metges especialistes va fer que es replantegés aquest sistema i es decidís crear una àrea de rebuda de pacients. Així, els malalts van deixar de passejar-se per l'hospital i eren els metges els que es desplaçaven fins a l'àrea de recepció dels pacients. Hi havia un metge que rebia al pacient, li feia una primera visita i avisava l'especialista, que era localitzat a casa seva. L'any 1977, es va decidir traslladar aquesta àrea a l'espai que ocupa actualment. I a finals dels vuitanta es va prendre consciència que les urgències havien de ser una unitat per si sola i d'aquí que es nomenés el primer responsable de l'àrea. A la dècada dels 90 es va deixar de parlar d'àrea d'urgències per passar a anomenar-ho servei d'urgències.

El projecte de construir un nou Trueta està, de fet, molt vinculat a un accident que es va produir, a finals del 2002, al servei d'urgències arran de les obres de remodelació que s'hi duien a terme. L'octubre d'aquell any es va produir el despreniment del fals sostre del servei i això va posar en evidència l'existència de problemes estructurals a l'hospital de referència de la demarcació. Arran d'aquest accident, el tripartit va idear el projecte del nou Trueta, ara mateix paralitzat.

L'evolució del transport sanitari també ha estat clau. El 1982, es va aconseguir la primera ambulància amb sostre alt, que permetia, per exemple, penjar-hi sèrums. L'ambulància va arribar a Girona provinent de l'hospital de la Vall d'Hebron de Barcelona, on no s'utilitzava. Tres anys després, l'hospital va presentar la primera unitat de vigilància intensiva mòbil, que compartien l'hospital i els bombers. La creació del Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) va ser un gran avenç. Per primer cop es va posar en pràctica l'atenció a les urgències al lloc on es produeix l'accident i en el decurs del trasllat cap a l'hospital. Des del 2002, a banda dels vehicles destinats a aquesta tasca, les anomenades VAM (vehicles d'assistència medicalitzada), el Trueta també disposa d'helicòpter medicalitzat.

Per commemorar aquest aniversari, el centre celebra avui una jornada científica d'actualització en urgències. També s'ha organitzat una exposició retrospectiva de la història d'aquestes tres dècades, amb fotos i recull de notícies, que es pot veure al vestíbul del centre.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.