Salut

salut

Un 15% dels joves d'entre 17 i 35 anys han provat la cocaïna, segons un estudi

La degana de la Facultat d'Infermeria de la UdG, Josefina Patiño, ha fet una tesi doctoral sobre el patró de consum d'aquesta droga entre els gironins

Un 15,1% dels joves gironins d'entre 17 i 35 anys han provat la cocaïna, tot i que no en són consumidors habituals; un 1% en prenen habitualment; un 2,8% han deixat de consumir-ne, i un 81,1% no l'han provat mai. Aquests són els principals resultats de la recerca duta a terme per la degana de la Facultat d'Infermeria de la UdG, Josefina Patiño, en la seva tesi doctoral. Per mitjà d'aquest estudi, basat en els resultats obtinguts en 2.139 enquestes fetes a joves de Girona de les edats esmentades, l'autora de la tesi ha volgut conèixer la prevalença i el patró de consum de cocaïna entre els joves i identificar, a més, alguns factors de risc i protecció en l'inici i manteniment d'aquesta conducta.

Per sexes, Patiño, professora de la Facultat d'Infermeria, ha observat que els nois experimenten més amb la droga que les noies i que el consum de cocaïna queda contextualitzat en les nits del cap de setmana o en escenaris de festa i diversió.

Un altre factor de la recerca ha estat la influència social. I, en aquest sentit, destaca el fet que els amics i els germans són un element clau en la iniciació als estupefaents, sobretot perquè n'avança l'edat de primer consum. “La cocaïna és percebuda com una droga molt perillosa entre exconsumidors i no consumidors, la qual cosa contrasta amb l'opinió dels que declaren consumir-la, que li atorguen un índex més baix de perillositat”, afirma l'autora de la tesi. Així mateix, els joves enquestats “no perceben el consum esporàdic o circumscrit a una situació especial com un problema i tendeixen a acceptar-lo”.
I molts enquestats mantenen que només es pot
parlar d'addicció quan se'n fa un consum no controlat entre setmana i en solitari.

LA FRASE

Els joves no perceben el consum esporàdic com un problema i tendeixen a acceptar-lo
Josefina Patiño
professora d'infermeria de la universitat de girona

Evitar el primer contacte o retardar-lo

Els resultats que recull la tesi posen de relleu “la necessitat d'evitar el primer consum de cocaïna o, en tot cas, retardar-lo tant com sigui possible; informar dels riscos associats als diferents patrons de consum, i fomentar un tipus d'oci nocturn alternatiu i saludable per als joves”. La cocaïna és, després del cànnabis, la droga il·legal més consumida a Europa.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.